Кои са акцентите на издателство „Сиела“ за 2024 г.? - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са акцентите на издателство „Сиела“ за 2024 г.?
Автор: Peika.bg
Кои са акцентите на издателство „Сиела“ за 2024 г.?

Ако 2023 г. беше роман, то за нас от издателство „Сиела“ тя определено би била същинско епично фентъзи – огнен и магичен епос, изпълнен с безброй спечелени битки.

Още в първите дни на 2023 г. фурията и любимата Леля на българския YouTube и TikTok Йоана Йокко ни научи колко важно да имаш поне  „12-седмичен план“ освен късмет от баницата. И вярваме, че тя се оказа орисницата на година, изпълнена с не една или две книжни сензации. 

Българската литература отново се оказа предпочитаната от българските читатели, а безспорен властелин на техните сърца стана виртуозният роман на Захари Карабашлиев – „Рана“. 

С хаштаг #BookTok отбелязахме десетки световноизвестни заглавия, а сред тях с огнена сила заблестя явлението „Четвърто крило“ на Ребека Ярос. Ударна доза „Слънчеви лъчи в мрака“ ни донесе интернет сензацията Изабел Овчарова – Изи. А родни и световни феномени като „Диада“ от великолепната режисьорка Яна Титова, мащабната биография „Опенхаймер“,която вдъхновиmagnum opus-а на Кристофър Нолан, както и несравнимата „Убийците на цветната луна“ от Дейвид Гран, разбиха както боксофисите, така и книжните класации.

2 панаира, 3 алеи, 67 книжни премиери и срещи с читатели и над 200 нови заглавия, разгърнати заедно – така изглежда нашата година в цифри. А „плейлистът“ с топ 10 на историите, сред чиито страници най-много читатели заживяха заедно, би звучал със следния тон:

  1. „Рана“ от Захари Карабашлиев
  2.  „Четвърто крило“ от Ребека Ярос
  3. „Слънчеви лъчи в мрака“ от Изабел Овчарова - Изи
  4. „Бай Тошо“ от Иво Сиромахов 
  5. „Покварени“ от Пенелъпи Дъглас
  6. „Опенхаймер. Американският Прометей от Кай Бърд и Мартин Шъруин 
  7. „Нашата Коледа 2“ със съставител Захари Карабашлиев 
  8. „Посветена“ от Ина Ясипова 
  9. „101 отбивки за влюбени” от Иван Михалев 
  10. „Диада“ от Яна Титова 
Кои са акцентите на издателство „Сиела“ за 2024 г.?

И понеже толкова епична година няма как да не получи своето още по-епично продължение, слагаме картите на масата и ви разкриваме някои от акцентите ни за 2024 г., а там се надяваме да откриете поне няколко заглавия, за които да не спирате да пишете, четете и говорите.

През януари „довиждане“ на ретроградния Меркурий ще кажем заедно с „Животът между кармата на Луната и мисията на Слънцето“ от обичаната астроложка Венета Матева, която ще ни научи как да живеем в синхрон със звездите и Вселената. Ще извадим черните униформи на драконови ездачи и ще полетим обратно към втората ни година във военен колеж „Басгайът“ с още по-зашеметяващото продължение на „Четвърто крило“ – „Железен пламък“от Ребека Ярос. Броколите и аспержите ще станат по-секси от всякога с „Още 50 здравословни рецепти от любимата ни Леля Йоана Йокко. А след това за четвърти път ще настъпи Нощта на Дявола със „Сумрак“ – новата книга на повелителката на тъмните романси Пенелъпи Дъглас. С любов към историята ще приветстваме „Смирена“ – третата книга на любимата Ина Ясипова след „Жива“ и „Посветена“. От Париж до Ню Йорк ще попътуваме с новата книга от авторката на „Тайната на Диор“ Наташа Лестър, която ще ни отведе в златната ера на френската мода с „Трите живота на Аликс Сент Пиер“. После ще се пренесем в Малайзия и Япония по време на Втората световна война със запомнящия се исторически роман „Бурята, създадена от нас“ на Ванеса Чан. A само дни преди сериала ще прочетем убийствения испански трилър „Червената царица“ на Хуан Гомес-Хурадо. За почитателите на жанра сме подготвили и психологическия и мрачен роман  „Никога не ме лъжи“ от Фрида Макфадън в духа на книгите на Ей Джей Фин и „Не казвай сбогом“ на Джилиан Флин. 

И ако съдим за книжната 2024 г. по посрещането ѝ, то с експлозивния януари задаваме тон на една вълнуваща симфония от истории и съдби, сред чиито светове ще пристъпим заедно. Ами хайде да започваме? 

В най-сладкия жанр, който владее сърцата и фантазиите на всички романтични души, тази година сме ви подготвили селекция от заглавия, която варира от четива с вкус на канела и ванилия до пикантни „ордьоври“, подходящи за най-запалените фенове на мрачните романси. 

  • „Един последен опит“ от Бети Кайоти е пищно пътешествие в духа на книгите на Емили Хенри и Али Хейзълууд, което ще ни отведе в романтичен Позитано, където двама най-добри приятели ще трябва да се изправят срещу  обещанието, което са си дали – да се оженят един за друг, ако до определена възраст са сами. 
  • „Червено, бяло и кралско синьо“ от Кейси Маккуистън – TikTok сензацията, вдъхновила едноименната екранизация на Amazon, оживява и на български език. 
  • „Да се срещнем край езерото“ от Карли Форчън – още една носталгична история от авторката на „Всяко лято след това“, по която принц Хари и Меган Маркъл подготвят предстояща Netflix екранизация. 
  • „Белязан“ от Емили Макинтайър ще продължи започнатото с хитовия роман „Пленена” с обещанието за още по-гореща и страстна история. 
  • A за „Haunting Adeline” от Х. Д. Карлтън ще ви кажем само: внимавайте какво си пожелавате!       

Фентъзи изненадите в каталога ни не спират с „Четвърто крило“ и „Железен пламък“, които само ни вдъхновиха да се впуснем в още повече вълшебни светове за обичане. 

  • „Мръсни дни” от Геновева Димова еепичното ново фентъзи на познатата с „Приказка за магьосници, физици и дракон“ археоложка и писателка. Книгата вече привлече вниманието на редакторите на TOR – едно от най-големите световни издателства за фентъзи и фантастика, което също ще издаде романа през 2024. 
  • „Беладона“ от Аделин Грейс ще ви отведе на романтично готическо пътешествие, изпълнено с богатство и страст, желание и предателство. 
  • „Северен вятър“ от Александрия Уоруик e пищен и омагьосващ фентъзи романс, вдъхновен от Красавицата и Звяра и мита за Хадес и Персефона, който ще спечели сърцата на почитателите на Сара Дж. Маас и Скарлет Сейнт Клеър.  
  • „Godkiller“ от Хана Канер – TikTok сензацията, която завладя почитателите на епичното фентъзи!

За почитателите на нехудожествената литература ще се постараем да се появят заглавия, които да помогнат да разберем по-добре своите минало и настояще, за да можем да градим заедно едно по-добро бъдеще. Като:

  • Светът след войната в Украйна от Гари Каспаров – визионерски текст за пълната промяна в света от автора на пророческата „Зимата идва“, който все още не е довършен от гениалния шахматист.
  • „1000 мозъка: нова теория за интелекта“ от Джеф Хокинс представя на достъпен език революционна теория на учения, според която невроните в мозъчната кора изпълняват сравнително прости алгоритми, но начинът, по който си взаимодействат, довежда до огромното разнообразие от дейности, които представляват разумът и съзнанието.
  • „Карти на смисъла: Архитектура на вярата“ от Джордан Питърсън внася революция в начина, по който разбираме психологията на религията и света около нас. Това мащабно изследване е в основата на популярната философия на Питърсън, която се противопоставя на хаоса, който е навсякъде около нас.
  • „Повече. 10 000 години растеж на икономиката“ от Филип Когън – мащабно изследване за икономиката в последните 10 хилядолетия човешка история.
  • „Изчезнали кралства. Възходът и упадъкът на държави и народи“ от Норман Дейвис – мащабна, 1000-странична история за 10 велики, но изчезнали държави от именития историк и автор на епохалния труд „Под различни небеса“.
  • „Кремълската конспирация. 1000 години руски нашествия“ от Дъглас Бойд – един от най-изтъкнатите историци на нашето време обобщава процеса на над 1000 години руски експанзии, базирайки труда си на стотици документи и  непубликувани досега разкази от първо лице.
  • „Да предотвратиш Армагедон. История на НАТО“ от Питър Апс – цялостна история на най-мощния военен съюз в историята, който поддържа относителното равновесие в света срещу надигащите се диктаторски режими.
  • „Скрита дарба. Тайните прийоми и умения, които най-успелите хора в света впрягат в своя полза“ от Полина Маринова Помплиано – американката от български произход се е срещала с някои от най-знаковите съвременни личности и търси тайните на техните успехи.
  • „За произхода на времето“ от Томас Хертог – най-близкият сътрудник на великия учен обобщава последните мисли на интелектуалната суперзвезда за космоса. 

„Със „Сиела“ правото е на ваша страна“ ще ви кажем, подкрепени от някои от най-знаковите предстоящи юридически заглавия като: 

  • „Защита на основните права“ от проф. д-р Бойка Чернева, доц. д-р Наталия Киселова, проф. д.н. Живко Драганов, доц. д-р Петя Митрева, д-р Аделина Хаджийска;
  • „Ръководство за държавен изпит по Публичноправни науки“ от проф. д-р Валери Димитров, доц. д-р Нина Чилова, доц. д-р Надежда Христова, доц. д-р Христо Паунов, гл. ас. д-р Илонка Горанова, гл. ас. д-р Стефан Радев, гл. ас. д-р Стойчо Дулевски, гл. ас. д-р Орлин Колев;
  • „Решения на Конституционния съд“ с анотация по наказателнопроцесуални въпроси. 2003 – 2023 г. със съставител Аделина Хаджийска;
  • „Посредствено извършителство“ от Таня Карагьозова-Кацарска; 
  • „Основи на държавната служба по Закона за Министерството на вътрешните работи“ от Антон Желев;
  • „Публично предлагане на ценни книжа“ – Ясен Николов.

Разбира се, тези заглавия представляват само щипка от книжната магия, която екипът на издателство „Сиела“ е забъркал с много любов и отдаденост за идните 12 месеца. От свръхпопулярни детски поредици като феномена „Мегачудесата на Калинката и Черния котарак“, през ценни класики, които ще заживеят нов живот, и някои от най-нашумелите заглавия в световен мащаб, с които ще туптим в крак с времето – надяваме се 2024 година да бъде добра към нас, изпълнена с надежда и промяна. Година, в която да имаме възможността да приложим всички уроци, научени от книгите на практика и да бъдем по-вдъхновени, по-осъзнати и обичащи заедно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин