Кои са най-известните кафе-книжарници в Европа? - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-известните кафе-книжарници в Европа?
Автор: Елена Исаева

Европа е дом на безброй очарователни кафенета-книжарници, където ароматът на прясно сварено кафе се смесва с очарованието на литературните съкровища.

Тези заведения са убежище за тези, които търсят интелектуално стимулиране в уютна атмосфера. Ето някои от най-известните кафенета-книжарници в Европа:

Кои са най-известните кафе-книжарници в Европа?
Снимка: pixabay.com

Шекспир и компания - Париж, Франция:

Сгушена в сърцето на Париж, Shakespeare and Company е емблематична англоезична книжарница с прилежащо кафене. Известно със своята бохемска атмосфера, това заведение е литературен рай от 20-те години на миналия век, привличайки писатели и читатели от цял свят.

Livraria Ler Devagar - Лисабон, Португалия:

Във фабриката LX в Лисабон, Livraria Ler Devagar е хипнотизираща книжарница, разположена в сграда на стара фабрика. С кафене на място, той предлага на посетителите спокойно пространство, за да разгледат огромната колекция от книги, докато отпиват от чаша португалско кафе.

Atlantis Books - Санторини, Гърция:

Разположена на зашеметяващите скали на Санторини, Atlantis Books е очарователна книжарница с панорамна гледка към Егейско море. Съседното кафене осигурява спокойна обстановка за посетителите да се насладят на литература сред красотата на острова.

Barter Books - Алнуик, Англия:

Barter Books, разположена в бивша жп гара в Нортъмбърланд, Англия, е една от най-големите книжарници за книги втора употреба в Европа. С уютно кафене с открит огън, той предлага приятно място за четене и релакс.

Antico Caffè Greco - Рим, Италия:

Въпреки че не е традиционна книжарница, Antico Caffè Greco в Рим е едно от най-старите кафенета в града. Посещаван от интелектуалци и художници от векове, той има богата история и елегантна атмосфера, което го прави идеално място за литературни разговори.

Книжарница Lello - Порто, Португалия:

Често смятана за една от най-красивите книжарници в света, книжарницата Lello в Порто се отличава с удивителна неоготическа архитектура. Неговото богато украсено дървено стълбище и витражи създават магическа атмосфера, а кафенето позволява на посетителите да се насладят на очарователната обстановка с чаша кафе.

Daunt Books - Лондон, Англия:

С акцент върху пътеписната литература, Daunt Books в Лондон разполага с уникална галерия от едуардиански дъб, която добавя към нейния чар. Кафенето в магазина предлага спокойно място за читателите да се потопят в книгите и разказите за пътешествия.

Американският книжен център - Амстердам, Нидерландия:

Американският книжен център в Амстердам е рай за ентусиастите на англоезичните книги. С кафене на последния етаж, той осигурява уютна обстановка с изглед към историческия център на града.

Café de Flore - Париж, Франция:

Друг парижки скъпоценен камък, Café de Flore, не е книжарница сама по себе си, а историческо литературно кафене. Посещаван от интелектуалци и писатели като Жан-Пол Сартр и Албер Камю, това е емблематично място за кафе и съзерцание.

Café Sperl - Виена, Австрия:

Café Sperl във Виена е традиционно кафене с вечна атмосфера. Въпреки че не е книжарница, това е място за срещи на писатели и интелектуалци от края на 19 век, което го прави културна забележителност.

Тези кафенета-книжарници в Европа предлагат повече от просто кътове за четене; те са културни забележителности, всяка със своя уникален чар. Независимо дали сте заобиколени от вековна архитектура в Париж или се наслаждавате на гледка към морето в Санторини, тези заведения създават завладяващо изживяване, където литературата и кафето се преплитат, приканвайки посетителите да се насладят на удоволствията и на двата свята.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин