Кои са най-красивите градове в Португалия? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-красивите градове в Португалия?
Автор: Елена Исаева

Португалия е дом на множество красиви градове, всеки със собствен уникален чар, история и атракции. Ето някои от най-красивите градове в Португалия и малко информация за всеки от тях:

Лисабон: Като столица, Лисабон е оживена и завладяваща дестинация. Той предлага комбинация от исторически квартали, емблематични забележителности като кулата Белем и манастира Jeronimos и модерни културни центрове като LX Factory. Посетителите могат да разгледат тесните му улички, да се насладят на панорамна гледка от замъка São Jorge и да се насладят на вкусна португалска кухня.

Кои са най-красивите градове в Португалия?
Снимка: pixabay.com

Порто: Разположен по поречието на река Дуро, Порто е известен с историческия си център, Рибейра, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Градът е известен със своите изби за портвайн, красиви мостове и цветни къщи, разположени по брега на реката. Мостът Dom Luís I и кулата Clérigos са забележителности, които трябва да се видят.

Кои са най-красивите градове в Португалия?
Снимка: pixabay.com

Синтра: Този очарователен град е сгушен сред тучни хълмове и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Синтра е известен със своите приказни замъци и дворци, включително двореца Пена, Куинта да Регалейра и Замъка на маврите. Неговата романтична атмосфера и зашеметяващи пейзажи привличат посетители от цял свят.

Евора: Разположен в региона Алентехо, Евора е красиво запазен средновековен град. Историческият му център е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а акцентите включват римския храм на Евора, катедралата на Евора и Параклиса на костите, зловеща, но завладяваща костница.

Коимбра: Като бивша столица на Португалия, Коимбра е богата на история и култура. Градът е дом на един от най-старите университети в света, Университетът на Коимбра, който доминира над хоризонта. Историческият му център, с тесни улички и очарователни площади, излъчва завладяваща атмосфера.

Авейро: Известен като „Венеция на Португалия“, Авейро е известен със своите живописни канали, цветни лодки Moliceiro и архитектура в стил Арт Нуво. Историческият център на града и близкият плаж Коста Нова с неговите раирани къщи са основни атракции.

Брага: Брага е град с богато религиозно и архитектурно наследство. Светилището Bom Jesus do Monte Sanctuary с монументалното си стълбище и катедралата Sé de Braga са акценти. Брага е известен и със своите оживени улични фестивали и културни събития.

Фаро: Като врата към региона Алгарве, Фаро е очарователен крайбрежен град с исторически забележителности като Стария град (Cidade Velha) и катедралата на Фаро. Природният парк Риа Формоза, южно от града, е защитена зона от лагуни и бариерни острови.

Гимараеш: Често наричан „родното място на Португалия“, Гимараеш е град с голямо историческо значение. Замъкът на Гимараеш и дворецът на херцозите на Браганса са видни забележителности. Средновековната атмосфера на града и добре запазената архитектура го превръщат в удоволствие за разглеждане.

Виана до Кастело: Разположен по крайбрежието и река Лима, Виана до Кастело е известен с красивите си плажове, светилището на Санта Лузия и историческия център. Градът е домакин на традиционни фестивали, като Romaria de Nossa Senhora d'Agonia, включващ цветни шествия и фолклорни представления.

 

Всеки от тези красиви градове в Португалия предлага уникална комбинация от история, култура и природна красота, което ги прави прекрасни дестинации за пътници, които искат да се потопят в очарованието на тази разнообразна страна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин