Кои са най-мощните вулканични изригвания в историята на планетата - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-мощните вулканични изригвания в историята на планетата
Автор: Елена Исаева

Вулканите са едни истински мистериозни гиганти, които колкото са красиви, толкова заплащват Земята и човечеството. Понякога тяхното изригване е катастрофално. Ето няколко примера:

Вулканът Тамбора е един от най-големите стратовулкани в света. Намира се на остров Сумбава в Индонезия. 1815 г. е повратна година за острова и дори може да се каже за самата планета. Тамбора изригва с такава невероятна мощ, че се оценява със седма степен по скалата за вулкански изригвания. Загиват повече от 70 000 души, като при самото изригване тяхната бройка е около 12 000. Последствията от това мощно изригване са наистина катастрофални. Настъпват невиждани климатични промени – замърсяване на води, почви и въздух. Вулканът е изригвал цели 10 дни, като започва на 5-ти април и завършва на 15-ти. Последствията са се усетили на стотици хиляди километри, защото вятърът и проливните дъждове, които са последвали след изригването са разнесли стотици тонове вулканска пепел и отровни газове.

Кои са най-мощните вулканични изригвания в историята на планетата
Снимка: pixabay.com

Следващата година след изригването на Тамбора, е известна като „годината без лято“ заради ниските температури, които са настанали вследствие на пепелта в атмосферата. Този необичаен студ засегнал най-вече хората в Северна Америка и Европа, където зимата отнела живота на хиляди души. Вулканът изригва и през 1847 г. и 1913 г., но с доста по-малка сила и съответно с незначителни последствия за населението и планетата.

Най-катастрофалното изригване на Везувий става на 24 август 79 г. сле. Хр. То е нанесло непоправими щети на близко разположените градове Помпей и Херкулан, които биват погребани под тоновете пепел и консервирани почти непокътнати, сякаш всеки момент градовете ще се съживят. Това е една от най-големите трагедии в човешката история след новата ера.

Кои са най-мощните вулканични изригвания в историята на планетата
Снимка: pixabay.com

Везувий се намира в Италия близо до Помпей. Везувий изригва абсолютно внезапно и неочаквано. Освен, че вулканът изхвърля прах, лава и пепел, „валят“ и парчета пемза, които падат с огромна скорост на земята и са направо смъртоносни. Повечето жители умират от газовете, летящата пемза и дори от страх.

Кракатау е вулканичен остров, който се намира в Индонезия. Едно от най-катастрофалните му изригвания е това на 26 август 1883 г. Вулканолозите казват, че това е едно от най -мощните изригвания в цялата земна история. Половината остров просто изчезва, а милиони потоци лава се изливат във водата. Във въздуха над кратера се издига невиждано голям облак от вулканична прах, която е смъртоносна, както за хора, така и за животни и растения.

Кои са най-мощните вулканични изригвания в историята на планетата
Снимка: pixabay.com

Взривът е толкова силен и мощен, че е чут чак в Австралия и в югоизточните части на Русия. Над 19 km³ скали са раздробени на прах и политат във въздуха, закривайки Слънцето. В продължение на цели 3 дни район с радиус от около 280 km потъва в пълен мрак. Образуват се и вълни цунами с размери 57 метра, които достигат до бреговете на Ява и Суматра и унищожават крайбрежните селища. Загиват около 37 хил. души.

Изригване от такъв мащаб няма как да не засегне климата на голяма част от Земята. Изчислено е, че температурите спадат с няколко градуса, тъй като вулканичният прах спира слънчевите лъчи. Дори в някои доста отдалечени райони са наблюдавани невероятно красиви залези, а Луната често е имала синя или зелена окраска, което е било в резултат на отражението на светлинните лъчи от праха във въздуха.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин