Кои са най-подходящите места за наблюдение на Северното сияние? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-подходящите места за наблюдение на Северното сияние?
Автор: Елена Исаева

Северното сияние или още, както е известно с името си Аурора Бореалис (Aurora Borealis) е може би един от най-красивите, странни и уникални природни феномени, които съществуват на Земята. Всеки, който го е видял е истински щастливец, защото сиянието е просто зашеметяващо, сякаш идва от съвсем друг свят и кой знае, може и така да е.

За сиянието има голям брой легенди и митове, които определено са безкрайно интересни, но все пак си има съвсем праводподобно и научно обяснение за него. Това е едно от най – красивите светлинии явления на Земята.

Кои са най-подходящите места за наблюдение на Северното сияние?
Снимка: pixabay.com

Северното сияние носи своето име Аурора Бореалис още от 1619 г. дадено му от Галилео Галилей, който за първи път описва този красив природен феномен. Ученият не случайно избира точно това име. В превод Аурора (Aurora) е римската богиня на зора, а Бореалис (Borealis) е гръцки термин за северен вятър.

Има доста места, на които може да се види в пълния му блясък, но това не е всяка точка, която на нас ни се иска.

За съжаление не навсякъде по света може да се наблюдава този приказен танц на светлините. Има определени места, от които може да се види Аурора Бореалис в целия му блясък. Ето и някои от тях:

·Исландия - Едни от най-хубавите сияния могат да се видят от планината Киркхуфелл, която се намира на западното крайбрежие. Ако явлението е много силно дори казват, че се забелязва от предградията на столицата Рейкявик. От края на месец август до началото на април е най – добрият период за наблюдение на сиянието.

·Феърбанкс, Аляска – това място е разположено на едва два градуса под Северния полярен кръг, и се води най-доброто място в САЩ за наблюдаване на северното сияние. Отново най – подходящият период е от август до април.

·Йелоунайф, Канада – Канада е едно от най – подходящите места за наблюдение на сиянието, защото е доста на север, освен това най – северните ѝ части нямат почти никакво светлинно замърсяване, което пречи на сиянието да се види. В този град дори се организират екскурзии с цел наблюдение на Аурора Бореалис, както и различни дейности и образователни занимания свързани с него.

·Норвегия – най – подходящите места за наблюдение са Трьомсо, островите Лофотен и по - отдалечените градове Алта, Нордкап и Киркенес.

·Швеция и Финландия – почти всеки по – северен град в тези държави е подходящ за гледане на Аурора Бореалис. Най – удачното време да направите това тук е в периода от средата на месец септември до края на месец март.

· Гренландия – тук парадоксът е, че ако сте прекалено на север няма да го видите, защото все пак сиянието се появява на определена географска ширина, за това, ако смятате да се насладите на красотата му, то направете го от някой от по – южните градове на Гренландия.

Кои са най-подходящите места за наблюдение на Северното сияние?
Снимка: pixabay.com

Това е преживяване, което всеки трябва да си подари поне веднъж в своя живот, защото гледката е зашеметяваща и определено си заслужава. За това грабвайте куфарите, набележете си подходящо място за наблюдение и поемете към това невероятно приключение, което определено ще плени душата и сърцето ви.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин