Кои са най-високите сгради в Европа? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-високите сгради в Европа?
Автор: Елена Исаева

Айфеловата кула е сред най-известните кули и изобщо сгради в Европа, но дали е най-високата такава? Ами може би някога е била такава, но вече доста други я изместват от класацията. Има сгради, които не са чак толкова известни като „Желязната Лейди“ на Париж, но пък не са за пренебрегване, особено, ако сте решили да си направите туристическа обиколка из всички височки сгради в Европа или поне сред първите десет.

Ето списък на някои от най-високите сгради в Европа до този момент:

Кои са най-високите сгради в Европа?
Снимка: pixabay.com

Lakhta Center, Санкт Петербург, Русия:

Lakhta Center е най-високата сграда в Европа, извисяваща се на височина от 462 метра (1516 фута). Завършен е през 2019 г. и служи като седалище на Газпром, руска енергийна компания. Проектиран от Тони Кетъл, този небостъргач има уникална усукана форма и предлага зашеметяваща гледка към Финския залив.

The Shard, Лондон, Великобритания:

Кои са най-високите сгради в Европа?
Снимка: pixabay.com

С височина 310 метра (1016 фута), The Shard притежаваше титлата на най-високата сграда в Европа преди завършването на Lakhta Center. Разположена в сърцето на Лондон, The Shard е емблематична стъклена кула, проектирана от архитекта Ренцо Пиано. Той предлага спираща дъха панорамна гледка към града от своята наблюдателна площадка.

Mercury City Tower, Москва, Русия:

Завършена през 2012 г., Mercury City Tower достига височина от 338,8 метра (1112 фута). Този елегантен и модерен небостъргач е част от Московския международен бизнес център и се отличава с отличителна фасада в меден цвят.

Кулата на Федерацията, Москва, Русия:

Разположена също в Московския международен бизнес център, кулата на Федерацията е комплекс от две кули, като по-високата достига височина от 373,7 метра (1226 фута). Строи се няколко години и е завършен през 2016 г.

Eurasia Tower, Москва, Русия:

Друг забележителен небостъргач в Москва е кулата Евразия, която е на 308,9 метра (1013 фута). Завършен е през 2014 г. и е известен с отличителния си усукан дизайн.

Кулата Fernsehturm, Берлин, Германия:

Кулата Fernsehturm в Берлин е висока 368 метра (1207 фута) и служи като телевизионна кула и емблематична забележителност. Въпреки че е предимно кула за излъчване, тя има и площадка за наблюдение, която предлага панорамна гледка към Берлин.

Commerzbank Tower, Франкфурт, Германия:

Завършена през 1997 г., Commerzbank Tower във Франкфурт достига височина от 259 метра (850 фута). Той е проектиран от архитект Норман Фостър и се отличава с екологичен дизайн с отличителна триъгълна форма.

Messeturm, Франкфурт, Германия:

Messeturm или кулата на търговския панаир във Франкфурт е на 257 метра (843 фута). Тя е завършена през 1990 г. и е една от най-високите сгради в Европа към момента на завършването си.

Torre Caleido, Мадрид, Испания:

 

Torre Caleido е модерно допълнение към силуета на Мадрид, достигащо височина от 181 метра (594 фута). Завършен е през 2020 г. и се отличава с уникален конзолен дизайн.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин