Кои са свещените градове на инките? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са свещените градове на инките?
Автор: Елена Исаева

Инките са древна цивилизация, която процъфтява в Южна Америка от 13-ти до 16-ти век. Те са били най-голямата предколумбова цивилизация в Америка и са създали огромна империя, която се е простирала през планините Андите, обхващайки части от днешно Перу, Еквадор, Боливия, Чили и Колумбия. Ето някои ключови аспекти за инките:

Произход: Цивилизацията на инките произхожда от планините на Перу, по-специално в района около град Куско.

Кои са свещените градове на инките?
Снимка: pixabay.com

Издигане до власт: Инките се появяват като доминираща сила в региона на Андите под ръководството на техния първи известен владетел, Манко Капак, около 13 век. Те постепенно разширяват територията си чрез военни завоевания и стратегически съюзи.

Империя на инките: В своя разцвет империята на инките, известна като Тавантинсую, е била най-голямата империя в предколумбова Америка. Обхващаше приблизително 2500 мили и имаше население, оценено между 10 и 12 милиона души.

Правителство и администрация: Империята на инките е била силно организирана и централизирана държава. Той е управляван от император, известен като Сапа Инка, за когото се смята, че е потомък на бога на слънцето Инти. Империята е разделена на административни области, всяка управлявана от губернатор на провинция.

Език кечуа: Инките говорели кечуа, който станал лингва франка на тяхната империя. Кечуа все още се говори от местните общности в района на Андите днес.

Инженерство и архитектура: Инките са били известни със своите напреднали инженерни и архитектурни умения. Те изграждат впечатляващи каменни конструкции, като Мачу Пикчу, използвайки прецизни техники за напасване без хоросан. Те също така построиха обширна пътна система, наречена Пътят на инките или Qhapaq Ñan, която улесни комуникацията и транспорта в цялата им империя.

Земеделие: Инките са разработили сложни земеделски техники, за да процъфтяват в планинския терен на Андите. Те изградиха тераси и използваха напоителни системи за отглеждане на култури като царевица, картофи, киноа и боб.

Териториална експанзия: Инките разшириха своята империя чрез военно завоевание, но също така използваха дипломация и икономически контрол. Те включиха завладените територии в своята империя, асимилирайки местното население в своите социални, културни и религиозни системи.

Религия и вярвания: Инките са практикували политеистична религия, съсредоточена около поклонението на природата, особено на бога на слънцето Инти. Те вярвали, че Сапа Инка е посредник между боговете и хората.

Социална структура: В обществото на инките хората са били организирани в различни социални класи. Най-високопоставените благородници имаха политическа и религиозна власт, следвани от обикновените хора и селяните. Робството е съществувало в рамките на империята, предимно в резултат на военно завоевание.

Quipu: Инките са използвали quipu, система от цветни шнурове с възли, като средство за запис на информация. Quipu служи като метод за комуникация, водене на записи и счетоводство в рамките на империята.

Краят на империята: Империята на инките приключи с пристигането на испанските конкистадори, водени от Франсиско Писаро. След като заловиха императора на инките Атахуалпа, испанците ограбиха богатството на империята, разбиха нейните политически структури и въведоха болести, които опустошиха местното население.

Инките са оставили трайно влияние върху района на Андите, както по отношение на своите архитектурни чудеса, така и по отношение на културното си наследство. Днес техните инженерни подвизи, като Мачу Пикчу и Пътят на инките, продължават да удивляват и привличат посетители, докато тяхното културно наследство, включително езика кечуа и местните традиции, остава неразделна част от идентичността на Андите.

Инките, древна цивилизация, процъфтявала в Южна Америка от 13-ти до 16-ти век, са имали няколко свещени града, които са имали огромно религиозно и културно значение. Ето четири от най-забележителните свещени градове на инките:

Куско (Qosqo): Куско е бил столица на империята на инките и духовен център на тяхната цивилизация. Считан е за пъпа на света, известен като "Qosqo" на езика кечуа. Куско беше украсен с великолепни храмове, дворци и церемониални места, най-известният от които беше Храмът на Слънцето, известен като Кориканча. Градът е бил сложно планиран и построен с каменни конструкции, които демонстрират напредналите архитектурни и инженерни умения на инките.

Кои са свещените градове на инките?
Снимка: pixabay.com

Мачу Пикчу: Мачу Пикчу е може би най-емблематичният и известен свещен град на инките. Разположен високо в планините Андите, той е служил като убежище и церемониален център на владетелите на инките. Този мистичен град е построен през 15-ти век, но е изоставен и забравен до преоткриването му през 1911 г. Вдъхновяващата каменна архитектура на Мачу Пикчу, терасите и околните планински гледки го правят обект на световното наследство на ЮНЕСКО и едно от новите седем чудеса на Мачу Пикчу Свят.

Олантайтамбо: Разположен в Свещената долина на инките, Олантайтамбо е добре запазен град и крепост на инките. Той е бил стратегически позициониран да пази входа на долината и е служил като церемониален и селскостопански център. Впечатляващите тераси, каменни конструкции и религиозни храмове в Ollantaytambo предоставят поглед към градоустройственото планиране и архитектурната мощ на империята на инките.

Писак: Друг значим свещен град в Свещената долина е Писак. Той включва обширни руини на инките, включително земеделски тераси, церемониални платформи и религиозни структури. Писак е известен със своите селскостопански тераси, които демонстрират сложните познания на инките за земеделски техники в планински регион. Градът е домакин и на оживен пазар, известен със своите занаяти, текстил и традиционни продукти.

 

Тези свещени градове са играли решаваща роля в цивилизацията на инките, служейки като центрове на религиозно поклонение, управление и културна идентичност. Те отразяват дълбоката връзка на инките с природата, напредналите им архитектурни умения и дълбоките им духовни вярвания. Днес тези места продължават да пленяват посетители от цял свят, предлагайки поглед към величието и мистерията на цивилизацията на инките и служейки като свидетелство за техните забележителни постижения.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин