Коледни базари в България 2023 - кога, къде, какво - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коледни базари в България 2023 - кога, къде, какво
Автор: Peika.bg
Коледни базари в България 2023 - кога, къде, какво
Снимка: pexels

Годината е към своя край и все по-често започват да се чуват думи като празници и Коледа. Вълшебното време наближава и няма как да не се сетим за коледните базари, които съвсем скоро започват да отварят своите врати. 

А сега нека видим в кои градове и на кои дати ще можем да се насладим на малки коледни градчета, от които да закупим вкусни лакомства, украси и какво ли още не. 

СОФИЯ

За поредна година НЕМСКИ КОЛЕДЕН БАЗАР отваря врати, за да те зарадва с:

Празнична музика и вкусни изкушения.

Ръчноизработени изделия и тематични подаръци.

Безброй забавления за малки и големи.

 

Коледни базари в България 2023 - кога, къде, какво

 

СЕЛО ЧАВДАР

Коледното село на България в с. Чавдар Ви очаква за трета поредна година с още повече приятни изненади и настроение от 2-ри до 31-ви декември 2023 г. всяка събота и неделя.

Коледни изненади, открита музикална сцена, театър, зона за хранене с местни фермерски продукти, немски специалитети, коледни сладкиши, палачинки, греяно вино, както и базар на изкуствата с художествени занаяти.

Тази година ще имате възможността да се насладите на по-богата и разнообразна културна програма за малки и големи.

Очакваме Ви заредени с много коледно настроение, а другото оставете на нас! Както казват местните, "който е усетил духа на Чавдар, винаги се връща с желанието да допринесе с нещо за развитието на селото и местната общност"!

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Чавдар, като част от културният й календар, както и "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД.

Официални спонсори на събитието са Домейн Менада и DIAGEO.

Организатори на събитието са консултантска фирма Данубио Консулт ООД и бар-кафене "KaRe-Arte"! Вход свободен за всички събития в програмата на Коледно село Чавдар!

ВРАЦА

На 5 декември ще бъде открито любимото съоръжение на врачани – ледената пързалка, а през целия месец на атракциона ще бъдат организирани демонстрации и уроци по фигурно пързаляне, хокей на лед и тематични игри.

И тази година в културната програма са включени традиционните за града събития като: Никулденския базар за шарани и курбан за здраве, Празник на врачанските вина, ракии и мезета, Коледарско шествие, коледни работилници, куклен театър, щафетни игри и концерти на открито.

По време на коледно-новогодишните празници на откритата сцена ще се изявят най-малките жители на нашия град. Концертите на детските ясли и градини, както и на учебните заведения ще се провеждат в дните 15,18 и 20 декември на централния площад.

В деня на Рождество е предвиден концерт с участието на популярния изпълнител Райко Кирилов.

На 26 декември, за втора поредна година, ще бъде отбелязан Денят на бащата. Програмата включва много забавни игри, работилници и хоротека.

По традиция Община Враца организира посрещането на Новата 2024 година на площад „Христо Ботев“, където в полунощ ще започне празничен концерт.

Поради големият интерес към предходното издание на Сурвакарския празник и в тазгодишната културната програма е включено отбелязването на Васильовден и конкурс за сурвачки.

Местната администрация организира и Коледен базар за всички жители и гости на града. В къщичките на площада десетки търговци и производители от региона и страната ще предлагат своята продукция.

За посетителите на Коледния базар ще бъдат обособени кътове за снимки, а за малчуганите – коледен карусел и виенско колело.

Цялата програма за предстоящите празници може да откриете тук

Коледни базари в България 2023 - кога, къде, какво

ПЛОВДИВ

Коледен базар "Капана" ще се проведе от 15 до 26 декември на ул. "Гладстон" (мостово съоръжение пред Централна поща).

Събираме се заедно като едно голямо семейство, за да се потопим в магичната коледна атмосфера. Ще има безброй подаръци, усмивки и изненади, приготвени специално за всички вас от Дядо Коледа и неговите помощници.

В духа на коледния дух и както повелява нашата традиция, ще подкрепим няколко благотворителни каузи, за да зарадваме и подпомогнем тези, които се нуждаят най-много.

За настроение на душата и наслада за сетивата подготвяме разнообразие от вкусна храна и ароматно греяно вино, които ще подкрепят коледните разходки с приятели и роднини. Хубавата музика ще ни съпътства през цялото време, като ще създава уютна и топла атмосфера за срещи с приятели и запознанства с нови автори и занаятчии.

Коледната украса ще превърне Пловдив в истинска коледна приказка със своите светлини, украшения и красиви коледни дървета. За малките и пораснали деца ще има специална изненада - възможността да се снимат със Снежанка и Дядо Коледа, както и да получат дългоочаквания коледен подарък от тях.

Заповядайте да създадем заедно едно незабравимо преживяване, една истинска коледна магия! Всеки е добре дошъл, защото коледната красота и добротата са за всички нас и за споделяне с любими хора.

МОНТАНА

По повод предстоящите коледни и новогодишни празници, община Монтана организира базар за продажба на тематични стоки с коледни мотиви. Базарът ще бъде разположен на пешеходната зона на площад „Жеравица“ и ще се проведе в периода 01.12.2023 г. до 01.01.2024 г.

За целта, общината е осигурила 10 броя дървени къщички с площ 6.00 кв. м. и допълнително открита площ за разполагане на преместваеми търговски обекти за продажба на хранителни стоки.

От местната администрация все още приемат заявки от търговци, които искат да се включат в базара. Те ще се приемат до 17 часа на 13 ноември.

На коледния базар се очаква продажба на различни коледни играчки, сувенири, свещи, лакомства и традиционни за празниците храни.

СМОЛЯН

Областна администрация-Смолян организира Коледен базар, който ще се проведе в атриума на администрацията - от 11 до 15 декември.

В базара ще участват земеделски стопани, преработватели на земеделска продукция и занаятчии от област Смолян.

Започват Коледните пости - най-важното, което трябва да знаем за тях.

Те ще предложат и представят продукцията си. Гостите и посетителите ще могат да си закупят от предлаганите продукти.

Ще бъде поставена кутия за благотворителни каузи за деца и младежи, за да зарадваме и подпомогнем тези, които се нуждаят най-много, допълват от институцията.

ДОБРИЧ

Заявления за участие ще се подават в периода от 13.11.2023 г. до 17.11.2023 г. включително, като всеки желаещ да участва в базара подава заявление за издаване на разрешение за търговска дейност на работно място „Икономическо развитие” в Центъра за услуги и информация – Община град Добрич. С повече информация относно Заповедта и регламента можете да се запознаете на официалния уебсайт на Община град Добрич.

ВАРНА

УНИКАЛЕН КОЛЕДЕН ПАЗАР ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА НИКУЛДЕН ДО МОРСКА ГАРА. Той ще примамва с вкуснотии, музика на открита сцена и огромна ледена пързалка.

ТОПОЛОВГРАД

Коледен базар на открито ще се проведе от 11 до 31 декември в Тополовград, съобщават от общината.

Той ще е разположен в централната градска част. Участието в базара ще е безплатно

За участие се канят производители и търговци на коледни сувенири, скара, лакомства, напитки, плодове и други стоки. За тях ще бъдат осигурени къщички.

Заявки за участие се приемат до 27 ноември.

РУСЕ

Започна подготовката за Коледен базар 2023 г. Внесено бе предложение до Общинския съвет за одобряване на провеждане на публичен търг с явно наддаване за позициите, предвидени за заведения за хранене. Базарът отново ще се проведе на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата. Обмисля се вариант за втори базар, който да бъде разположен непосредствено до Ледената пързалка.

Това става ясно от отчета на кмета на Община Русе Пенчо Милков по отношение работата в ресор „Икономика и международно сътрудничество“ през отминаващата седмица.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин