Коледни чудеса - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коледни чудеса
Коледни чудеса

Красиви празнични мисли от нашата читателка Елена Василева-Иванова

На Коледа стават чудеса… Клише, което и тази година ще ни натрапват всички американски кинопродукции, които обикновено се излъчват около и на празника. Много предвидима, холивудски-неизменна реплика, придружаваща една специфична Комерсиална Коледа.

Ама ние наистина имаме нужда от чудеса!

Когато времето навън е студено, стъмва се рано, падат мъгли и слънцето е кът, светлината страшно ни липсва. Огряваме вечерите и част от нощите си с електрическата, но разчитаме и на духовната светлина. Особено на Рождество Христово – духовен празник, а не просто ден за размяна на подаръци. Всъщност въобще нямаме нужда от купчината подаръци, а по-скоро от любовта, толината и уюта, с които Коледата ни събира всички вкъщи, с които Коледата сплотява семействата ни. Вниманието към близките, детската усмивка – за тези чудеса ми е мисълта. Коледата е магична, ако имаш дете и голямо семейство.

За самотниците тя е по-скоро депресираща. Макар че и те, подмамени от въпросните филми, понякога стоят тихичко вкъщи в очакване на коледно чудо.

Да долети някой Рудолф,

да падне подарък през комина

или просто любимият да почука на вратата, и да прошепне: Обичам те...

Размечтах се. Не вярвам точно в тези чудеса, но знам, че чудеса се случват. Преди десет години точно преди Коледа срещнах любовта, Нова година посрещнахме заедно, а сега имаме син, който пише, рисува, говори, командва.

Децата са Коледа.

Затова на Коледа се моля за тяхното бъдеще. И за любов, която да можем да раздаваме всеки ден, а не само на Коледа.

Всъщност, когато аз бях дете, си имахме Дядо Мраз (кой ли го помни вече!). После се влюбихме в кока-кола и, естествено, в Дядо Коледа от нейните реклами, доста позитивни. Не харесвам и не очаквам чорапи, пълни с лакомства. Обичам шоколад, но по мъничко, всеки ден... В детските градини празнуват Вси Светии, но дали идват коледари, за да пеят и орисват за здраве и берекет?

И дали изобщо децата ни знаят значението на думата “берекет”? Не знам, но със сигурност знаят значението на думата “криза”. А по-големите и на думи като “кредит”, “лихва” и “цена”.

Като стана дума за цифри, напомням, че традицията повелява на трапезата за Бъдни вечер да има нечетен брой постни ястия – 7, 9 или 11. И ако от телевизията забравят да ви подсетят, оставете парче от питката пред иконата на Богородица (дано да имате такава вкъщи), за да бди над дома и децата ви. Ако празнуваме с по-възрастните, няма страшно, все някой ще се сети

да прекади къщата с тамян.

Най-възрастният разчупва питата. Нека и ние, и децата, да ценят и друго освен паричката от баницата с късметите. Здравето.Творчеството.

Човек е щастлив, ако е благодарен. Предколедно аз съм благодарна и щастлива. За родителите, които ме създадоха, обичат и подкрепят. Гълъбина и Любен. Благодаря ви, че ви има. Че се грижите за моето дете с толкова нежност и търпение.

Благодарна съм и за семейството, което имам. За съпруга си и сина си, който се появи с някои трудности. Благодарна съм, че сега е здраво, умно и хубаво дете. Мил и наивен второкласник. Слънчево дете, което все иска да се забавлява.

Благодарна съм, че съм сравнително здрава. Работя, грижа се за семейство и дом.

Моето коледно пожелание е да бъда с хората, които обичам. Родителите ми, двамата мъже, сестра ми и нейното семейство. Племеницата ми Яна, която скромно иска да отидем някъде, където има слънце и море… Пожелавам си и пътуване из Европа през следващата година. Отдавна мечтая за него. Британските острови. Холандия и градините й с лалета през пролетта. Дания, замъкът на Хамлет и приятелите ми там. Париж, Прага, Барселона, АмстердамКафе, жива бира, белгийски шоколад.

Коледа е специално време. Време за семейството, вярата, чудесата. Но НЕ тези комерсиалните, НЕ от рекламите. А чудесата споделени… Чудесата отвътре. Любовта.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин