Коледни и новогодишни събития 2015 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коледни и новогодишни събития 2015
Автор: Peika.bg
Коледни и новогодишни събития 2015
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ето някои от най-интересните празнични събития, които предстоят в България през декември - януари. Има за всеки по нещо - от концерти и фестивал на ледените фигури до коледни базари, театър, диджей партита и програма на открито по градските площади. 

Този материал ще бъде актуализиран и допълван до Нова година, тъй че следете редовно какво ново се появява!

Коледни базари

декември - януари, цяла България

Има ги из цялата страна, от края на ноември до първите дни на януари. Освен подаръци, тези места предлагат и театрални постановки, концерти, арт ателиета за подаръци и празнично настроение. 

Немски коледен базар в София.

Немски коледен базар в Пловдив.

Коледен базар във Велико Търново.

Вижте и списък кога и къде се провеждат коледните базари в България! (актуализира се постоянно)

*

Коледни представления в кукления театър в Пловдив

5-23 декември, Пловдив

Декември е месецът на коледните куклени представления в Пловдив. Вижте програмата на пловдивския куклен театър.

*

Софийски международен панаир на книгата

8-13 декември, София

Едно от любимите ни декемврийски събития - защото чрез книгите също се пътува! Събира на едно място най-добрите издателства и книжни блогъри в България! На панаира ще можете да откриете и най-добрия подарък за пътешественици тази Коледа - пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г." на Peika.bg. Прочетете подробности за Панаир на книгата.

*

Коледна изложба в галерия Сердика

10 декември - 6 януари, София

Галерия Сердика представя Коледна изложба на художници от район Младост. Очарователен творчески калейдоскоп от теми, колорит, рисунъчни похвати, изобразителни техники, творческа зрялост и новаторски стремежи ще Ви заразят с ведри празнични настроения. Повече за Коледната изложба в галерия Сердика.

*

Коледен магичен спектакъл

13 декември, София

релищен магичен спектакъл на Ивокс Меджик и неговите приятели най - добрите илюзионисти в България. Едно шоу за цялото семейство! Мощен микс от най-дръзките и удивителни номера изпълнявани някога на сцената. Нон-стоп шоу изпълнено с вълнуваща и изискана магия в безпрецедентни размери, съпроводено от танцьори в модерни костюми, светлинни ефекти и здрав саунд. Повече за Коледен магичен спектакъл.

*

Етъра - празнична програма и безплатно посещение на музея

различни дати до 1 януари, Етъра

Има няколко дати, на които през декември можете да се потопите в българските празнични традиции в Етъра безплатно.

24 декември – 11.30 ч. Коледуване в Етъра
25 декември - Коледа
31 декември и 1 януари 2016 г.

Може да участвате в украсяване на най-голямата сурвакница (20-31 декември), да научите рецепти за традиционни български ястия и да научите повече за зимните празници. Повече от програмата на Етъра.

*

Културен център BH - програма декември

3-18 декември, Русе

Музика на живо в петък, детски арт работилнички, срещи с вдъхновяващи личности, фотография - програмата за декември на културен клуб ВН Русе е повече от интересна. Вижте програмата на културен клуб ВН.

*

Русе Айс Фест

14-22 декември, Русе

Творци от осем държави ще създават пред очите на публиката красиви скулптури от лед в Русе. По традиция ще има и леден бар. Повече за Русе Айс Фест.

*

Solar Christmas

19 декември, София

За празничния саундтрак на традиционния Solar Christmas ще се погрижат Maceo Plex, Miguel Campbell, Miss Kittin, Shall Ocin, заедно със Stefan Popov&Runo. Подробности за Solar Christmas 2015.

*

Коледен фестивал в Софийската опера

3-27 декември, София

Фестивалът се провежда за първа година и ще ви даде  възможност  да се насладите на обичани опери  – „Травиата”, „Дон Карлос” и „Самсон и Далила” – със специалното участие на Надя Кръстева, и балетите „Лешнокотрошачката” и „Жизел”. За първи път в България ще се представи и „Рождественска оратория”, композиция на руския митрополит Иларион. Изненади по празниците ще има и за най-малките ни зрители с оперите и балетите за деца: „Хензел и Гретел”, „Мечо пух”,  „Бременските музиканти”, „Вълшебната флейта”, „Червената шапчица”, „Пепеляшка”, „Снежна приказка” и  „Концерти за Бебоци”. Повече за Коледния фестивал в Софийската опера.

*

Балканска Гуча Коледа в клуб Maze

26 декември, София

Деветото по ред Балканско Гуча Парти - Балканска Гуча Коледа ще се проведе на 26 декември, събота, в столичния клуб Maze. Гответе се за най-горещата балканска фиеста досега - този път за любимата ни публика сме поканили балкански духов оркестър от Сърбия. Повече за Балканска Гуча Коледа.

*

Б.Т.Р с голям новогодишен концерт в София Лайв Клуб

31 декември, София

На 31 декември в Sofia Live Club ще има голям новогодишен концерт, на най-добрата рок група в България Б.Т.Р. Сет листът на концерта включва както вечните хитове на групата, така и песни от последния им албум. За да загреят и повдигнат доброто настроение преди Б.Т.Р. на сцената ще се качат музикантите от родната група Rewind, които ще ни забавляват с добре познати и любими популярни песни. Посрещнете новата 2016 година с много музика, питиета, истински рок енд рол и добри приятели. Подробности за концерта на БТР.

*

Новогодишно парти в клуб Mixtape 5

31 декември, Мixtape 5

Нова година. Нова страница. Нови предизвикателства. Покажи на какво си способен! Ела и се зареди с вдъхновение и музикална енергия, която ще те разтърси от дъното до върха на съзнанието ти. Български Ethnobass, World Groove и завладяващ Басс! Повече за новогодишното парти на Микстейп. 

 ***

В  Ч У Ж Б И Н А

Фестивал на светлината в Амстердам

28 ноември - 17 януари, Амстердам, Холандия

Амстердам се превръща в истинска зиман приказка по време на ежегодния фестивал на светлината. Десетки светлинни инсталации и скулптури можете да видите покрай каналите, река Амстел и в централните улички на града. Повече за Фестивал на светлината.

*

К А У З И

Достъпното Драгоманско блато - дарителска кампания

Ако сте били на Драгоманското блато през 2012 г., знаете, че то беше прекрасно място за разходка и учене за природата сред самата природа. Мостчетата му имат нужда от подмяна, а от Сдружение за дива природа Балкани имат нужда от вашата помощ. Споделете, дарете или се включете с труд - повече за кампанията Достъпното блато.

*

Професия Хижар - кампания за хижа Козя стена

до 21 януари, цялата страна

Липсата на ток е едно от основните препятствия, спъващи успешното поддържане на една хижа - понякога това означава живот без светлина, без баня, без кухня, без възможност за консервиране на храна за по-дълго време, пране на стотици чаршафи на ръка… В момента х. Козя стена няма електрическа система. Хижарите разполагат с агрегат, който може да се пуска по 1-2 часа дневно, което прави изключително трудна и скъпа поддръжката на хижата. Затова със средствата от кампанията Професия Хижар ще бъдат закупени и монтирани соларни панели и ветрогенератор, които да осигурят почти непрекъснато електрозахранване, да улеснят работата на хижарите и да превърнат хижата в едно по-гостоприемно място за туристите. Повече за кампанията Професия Хижар.

***

К О Н К У Р С И

Детски коледен конкурс в Национален политехнически музей

Краен срок: 15 декември, София и цялата страна

По случай наближаващите коледни и новогодишни празници Националният политехнически музей организира за своите малки приятели конкурс за най-хубаво коледно пожелание. Пожеланието може да бъде отправено към когото искате – мама, татко, Ваш приятел или дори към нас. Важното е да е искрено и оригинално, написано от сърце! Победителите ще бъдат обявени на 17 декември, а наградата за първите двама ще бъде покана за безплатно посещение на Семейна събота в музея, валидна за цялото семейство. Повече за конкурса.

*

Наздравица е любовта - поетичен конкурс

до 8 януари, цяла България

Националният поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта” ще се проведе като част от събитията, съпътстващи традиционния конкурс „Най-добро домашно вино”. Откакто Асеновград се помни, все вино е правил, и то хубаво. А хубавото вино се прави с много любов и вдъхновение. Вижте пълните условия на конкурса.

*

Под върха - конкурс за планински кратък разказ

до 19 декември, цялата страна

От Софийски планински клуб ви предизвикват да опитате в рамките на 18 000 знака (10 машинописни страници) да разкажете за своите 18 000 стъпки към Върха. Всеки може да участва като изпрати своя разказ, свързан с планината. Няма ограничение за пол, възраст или практикуван спорт, стига да се случва там горе, в планината, за която всички мечтаем, докато стоим в града. Подробности за конкурса.

*

Търсете сред стотици интересни събития в България и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Б. Димитрова, 04.12.2013 | 18:30
КОЛЕДЕН БАЗАР в Дворец на културата и спорта Варна 14 - 26 декември в зала Младост
Абонирайте се за нашия бюлетин