Коледни традиции в Канада - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коледни традиции в Канада
Автор: Peika.bg
Коледни традиции в Канада
Снимка: pexels

Със своите заснежени къщи и мигащи коледни светлини, Канада е типичната коледна дестинация. Всичко е много традиционно, но тези традиции зависят от това къде се намирате в страната.

Искате ли да знаете как изглежда Коледа в Канада?

Ето седем коледни традиции в Канада, които да ви помогнат в зареждането с празничен дух.

Канадски коледни традиции

1. Тук се провежда един от най-големите и стари паради на Дядо Коледа в света

Коледни традиции в Канада
Снимка: wikimedia

Парадът на Дядо Коледа в Торонто, известен също като Оригиналния парад на Дядо Коледа, започва през 1913 г., което го прави един от най-старите паради на Дядо Коледа в света. Първоначално това е само един Дядо Коледа, теглен по улиците на града от северен елен, а децата по маршрута го следват и маршируват до него. Днес, повече от век по-късно,  се превръща в грандиозно събитие с над 2000 участници. През 1976 г. маршрутът е удължен до 7,5 мили, за да позволи на по-големите тълпи - в този момент повече от 30 милиона души от цяла Северна Америка, да видят парада.

2. Те са известни със своите коледни елхи

Източноканадската провинция Нова Скотия е известна със своите коледни елхи. Повечето семейства в Канада имат традиционна коледна елха от ела или бор в къщата, украсена с мигащи приказни светлини и декорации. Според една стара традиция Канада изпраща своето най-голямо и най-добро коледно дърво, отгледано в Нова Скотия, в Бостън, Съединените щати. Това е благодарност за тяхната помощ при експлозията в Халифакс и традицията продължава от десетилетия.

3. Канадците обичат коледна пуйка

Коледният обяд или вечеря на 25 декември обикновено винаги включва печена пуйка. Според проучване канадците са консумирали 144,3 милиона кг пуйки през 2019 г. По време на Коледа същата година те купуват 2,7 милиона цели пуйки. Тази вкусна птица се предлага с гарнитури като картофено пюре, печен пащърнак и зеленчуци.

Обикновено има коледен или сливов пудинг, пайове и пудинг, както и богата коледна коледна торта.

4. Коледните песни!

Също като рождественски сцени, те са класически елемент в канадските фестивали, повлияни от европейски колонизатори, както френски, така и английски. Това е особено очевидно в района на Квебек.

Коледните песни са традиционни. Много групи деца посещават къщите, за да изпълняват тези песни и в замяна получават коледни бонуси. По-любопитни са маскираните, които можете да видите по улиците на основните градове, особено в района на Нюфаундленд. Те се наричат belsnicklers и минават през кварталите, бият камбаните, така че съседите им дават сладкиши и бонбони.

5. Писмо до Дядо Коледа?

Коледни традиции в Канада
Снимка: pixabay

Канада Пост признава адресите Дядо Коледа, Хохо и Северния полюс. Те четат и отговарят на всички получени писма, правейки децата щастливи навсякъде.

Всяка година, над един милион деца от цял ​​свят, се възползват от програмата, като пишат на Дядо Коледа и получават личен отговор. На писмата се отговаря на езика, на който е написано писмото.

6. Коледната украса

Хората украсяват къщите си с коледна украса из цяла Канада. В Квебек хората слагат сложни сцени на Рождество Христово, докато във Ванкувър са домакини на годишния Фестивал на светлините. В Нюфаундленд те приемат коледните светлини много сериозно, с ежегоден конкурс Light-Up. Те също така правят огромни ледени скулптури.

Коледни традиции в Канада
Снимка: pexels

7. Кой получи зърното?

За да отбележат края на коледните празници на 6 януари, хората в Квебек ще организират голям празник, наречен La Fete du Roi. Като част от празничното забавление те ще опекат торта и ще поставят боб в средата. Който получи боба, според традицията става крал или кралица за деня. Старият обичай започва във Франция и продължава в много френскоговорящи части на света, включително Квебек, Акадийския Ню Брънзуик, Швейцария, Белгия и Ливан. Всяка година се продават десетки хиляди кралски торти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин