Коледно пънче или Buche de Noel - традиционният френски коледен сладкиш - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коледно пънче или Buche de Noel - традиционният френски коледен сладкиш
Автор: Peika.bg
Коледно пънче или Buche de Noel - традиционният френски коледен сладкиш
Снимка: Unsplash

Един от най-популярните френски десерти "Buche de Noel", което се превежда като "Бъдник" и наподобява дървено пънче, е страхотен десерт за коледния обяд или вечеря. 

Макар че е с френски произдох, този десерт е популярен в целия свят и е много тематичен, тъй като произлиза от традицията в огнището да се слага парче дърво на Бъдни вечер, което гори цяла нощ и символизира раждането на Исус. 

Историите за произхода на сладкиша са доста интересни. Една от тях е свързана с великия френски Наполеон Бонапарт. Той издава прокламация, според която на жителите на Париж е наредено да затварят комините на къщите си през зимата. Смятало се, че навлизането на студен въздух в къщите е причина за разпространение на болести и прокламацията е била насочена към предотвратяване на тези болести. Именно по това време в Париж е изобретен Buche de Noel. Тъй като използването на огнищата било забранено, сладкишът се превръща в символичен заместител на Бъдника, около който семейството може да се събере в празничните дни. 

Произходът на този добре познат френски сладкиш също е свързан с древната келтска традиция за празнуване на зимното слънцестоене. В този най-кратък ден от годината келтите търсели голям ствол от дъб, бук, бряст или череша и го изгаряли като символ на прераждането на слънцето. 

През Средновековието церемонията по изгаряне става по-детайлна. Дънерите се украсявали с панделки и зеленина. След това най-младият и най-възрастният член на всяко семейство занасят дървото до огнището и го запалват. На следващия ден събирали пепелта и я използвали през цялата година. Смятало се, че помага при лечението на различни болести и предпазва къщата от зли духове. 

Buche de Noel е толкова детайлно украсен сладкиш, че визуално наистина наподобява дървено пънче. Приготвя се от пандишпанов блат, който се маже с маслен крем и се навива на руло. Отгоре се покрива с шоколадов маслен крем, по който се правят следи, така че да прилича на кора на дърво. Накрая сладкишът се украсява с пудра захар, клонки и горски плодове.

Можете да приготвите този десерт у дома, без да се затрудните особено много. Ето как:

Необходими продукти: 

1/2 ч.ч. пудра захар

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. какао на прах

2 ч.ч. сметана

6 яйца

1 1/2 ч.л. ванилов екстракт

щипка сол

Начин на приготвяне:

Първо отделете жълтъците от белтъците. 

Комбинирайте сметаната с 1/2 ч.ч. какао на прах, пудрата захар и 1 ч.л. ванилия. Разбъркайте добре и оставете сместа в хладилника за 20-30 минути. 

Разбийте жълтъците с 1/2 чаша захар. Трябва да се получи кремообразна смес. 

Добавете останалото какао, както и останалата ванилия. Добавете щипка сол и разбъркайте.

Разбийте белтъците на сняг. Добавете останалата захар, разбъркайте добре и комбинирайте белтъците с жълтъците, като ги смесвате постепенно.

Изсипете готовата смес в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене и печете около 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. 

Вземете чиста кърпа, поръсете с малко пудра захар и обърнете готовия блат върху нея. Отлепете хартията за печене и навийте блата на руло с помощта на кърпата.

Оставете рулото да се охлади, след което го развийте и намажете с крема, който също вече се е охладил.

Намажете рулото с крем и отвън, след което с помощта на вилица направете ивици, които да наподобяват ивиците на кората на дърво. 

Поръсете с пудра захар и декорирайте.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин