Колко добре познаваме Тихия океан? - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колко добре познаваме Тихия океан?
Автор: Елена Исаева

Всеки знае къде се намира Тихият океан и веднага може да го посочи на географската карта на света, но какво реално знаем за него?

Ето някои факти, които ще ви изумят:

Колко добре познаваме Тихия океан?
Снимка: pixabay.com

1.Тихият океан е най-големият по площ и дълбочина океан на Земята.

2.Разположен е между континентите Австралия на югозапад, Азия на запад и северозапад, Северна Америка на североизток, Южна Америка на изток и Антарктида на юг.

3.Условно се дели на Северен Тих океан и Южен тих океан.

4.Тихият океан се простира от север на юг на 15,8 хил. km, а от изток на запад – на 19,5 хил. km. Площ без периферните морета 165 246,2 хил. km2, средна дълбочина 4282 m, обем на водата 707 555 хил. km3. Площта заедно с периферните морета 179 679 хил. km2, средна дълбочина 3984 m, обем на водата 723 699 хил. km3. С тази си площ. Тихият океан е най-големият воден басейн на Световния океан и на цялата хидросфера, като заема 46% от водната повърхност и 35,22% от общата повърхност на Земята.

5.Най-голямата дълбочина на Тихия океан (и на целия Световен океан) е 11 022 m в Марианската падина.

6.Тихият океан е океанът с най-много морета – 33 броя. Те са предимно периферни и междуостровни и са разположени предимно в северозападните, западните и югозападните му части.

7.Островите в Тихия океан са около 20 хиляди и той освен по площ се нарежда също на първо място и по този показател.

8.Най-голямата суша, която се намира изцяло в рамките на Тихия океан е на остров Нова Гвинея. Това е и вторият по големина остров в света.

Колко добре познаваме Тихия океан?
Снимка: pixabay.com

9.Големият триъгълник на Полинезия свързва Хаваите, Великденския остров и Нова Зеландия.

10.В югозападната част на Тихия океан лежи островната група Меланезия, която включва островите Нова Гвинея, Бисмарк, Фиджи, Нова Каледония, Соломоновите острови и Вануату.

11.Острови в Тихия океан са от четири основни типа: континентални, високи острови, коралови рифове, коралови и повдигнати платформи.

12.Голямото простиране на Тихия океан от север на юг определят разнообразието на неговия климат – от екваториален до субарктичен на север и антарктичен на юг.

13.Растителният свят в Тихия океан е съсредоточен в горните 200 метра под неговата повърхност. Животните и бактериите обитават както този слой, така и цялата океанска шир и дъното. Най-голямо разнообразие има в района на шелфа и най-вече в плитките крайбрежни райони, където видовото многообразие е огромно.

14.В северните части на океана водата замръзва в резултат на суровите климатични условия. Ледът е характерен за водите на Берингово, Охотско, Японско, Жълто море, заливите покрай остров Хокайдо и полуостровите Камчатка и Аляска.

15.Условно историята на изследванията на Тихия океан могат да се разделят на 3 периода: от древните плавания до 1804 г., от 1804 до 1873 г. и от 1873 г. до днес.

16.Океанът е открит от европейците в началото на 16 век. Първият, който го вижда и навлиза в неговите води е испанецът Васко Нунес де Балбоа през 1513 г., който преминава Панамския провлак и достига до тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин