Колманскоп – призрачният град в пустинята - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колманскоп – призрачният град в пустинята
Автор: Стефан Стефанов
Колманскоп – призрачният град в пустинята

Призрачните градове винаги привличат любопитството на хората, защото изглеждат като самотен спомен. Трудно ни е да си представим как е възможно мястото да е кипяло от живот, хората да се разхождали по улиците, да са се хранили в кухните, да са забавлявали в заведенията, а днес вече да ги няма. В такива моменти, вероятно всеки се замисля за собственото си местообитание и съществуване.

Вероятно един от най-известните призрачни градове в света е Колманскоп в пустинята Намиб, Южна Намибия, на няколко километра от пристанищния град Людериц.

Ако се питате защо се е появил този град в африканската пустиня, отговорът е лесен – диаманти.

33793

В началото на миналия век германците се впускат в търсене на свободна територия за колонизиране на Черния континент и днешна Намибия е част от земята, която успяват да докопат. За да си разчистят терена от местното население, те извършват първия геноцид на 20-и век, а в последствие откриват и богати находища на диаманти в района. През 1908 г. скъпоценните камъни са открити и около Колманскоп и това привлича голям брой заселници към градчето.

33794

Първата вълна миньори са изкарали достатъчно пари, че да направят една малка Германия в намибийската пустиня – в градчето е имало болница, електроцентрала, училище, театър, спортна зала, казино и пр. В Колманскоп е била издигната първата сграда за рентгенови снимки и е бил пуснат в движение първият трамвай в южното полукълбо.

33796

След Първата световна война районът запада, защото добивите на диаманти намаляват, а, отделно от това, Германия губи всичките си колонии и голяма част от немското население е депортирано. Колманскоп е окончателно обезлюден през 1954 г., но в част от къщите все още има автентична мебелировка и съдове, а останалите са потънали в пясък до коленете.

33798

Днес мястото е много популярно за фотографи и туристи, които стават свидетели на това как природата си връща всичко, което е станало излишно за човека. Влизането в града става само със специално разрешително.

33795

33799

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин