Колобраро – най-прокълнатият град в Европа - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колобраро – най-прокълнатият град в Европа
Автор: Peika.bg
Колобраро – най-прокълнатият град в Европа
Снимка: Gaetano Virgallito

Мрачната слава на Колобраро в Италия се носи от около сто години и включва какви ли не слухове - истории за новородени с две сърца и три дроба, съмнителни свлачища и инциденти са създали имиджа на селището като „най-прокълнатият град в Европа“.

Околните градове в района на Басиликата го наричат просто „Онзи град“, а жителите им не ходят в Колобраро. Градчето на последния хълм преди морето вече има лоша слава, а в такива затънтени краища, лошата слава остава завинаги. Историята на проклятието е стара като самия древен град. „Колобър“ на латински означава „змия“, а змията се свързва с изначалното зло. Въпреки това, легендата за проклятието е едва от първата половина на 20-и век.

37499

Легендата разказва за богат местен адвокат на име Биаджо Виргило, който никога не губел в съда и имал много врагове. Един ден в съдебната зала, за да подчертае своето твърдение, той казал: „Ако това, което казвам, е лъжа, да падне полилеят“. За учудване на всички присъстващи, в този момент полилиеят паднал с трясък на земята. Шокираните местни решили, че това е проклятие и всичко лошо, което се случвало с тях или в града им, вече било приписвано на проклятието.

37501

По-късно един антрополог дошъл в града, търсейки фатучиера – магьосница, която да развали магията от него и екипа му. Той намерил една старица, която взел за магьосницата, и се оплакал, че той и хората му постоянно претърпявали инциденти, заради проклятието. Не е ясно какво се е случило след това, но легендата продължава да се захранва от десетилетия на свлачища, контузии и странни инциденти.

Дори в 21 век проклятието толкова силно е залегнало в общественото съзнание, че децата ото Колобраро са подигравани от тези от други градове, че са прокълнати, а полицаите не глобяват за превишена скорост, защото се страхуват да не им се върне лошото.

37500

Въпреки че местните твърдят, че проклятието засяга само чужденци, хиляди туристи ходят в италианското градче всяко лято, заради неговата слава, както и фестивалът, който се провежда там. По време на летния фестивал „Нощен сън“ изпълнителите разказват приказки за магии и проклятия, а амулети срещу злите духове се продават на входа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин