Колосът от Прора - нацисткият курорт - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колосът от Прора - нацисткият курорт
Автор: Peika.bg
Колосът от Прора - нацисткият курорт

Хитлеристка Германия е правела всичко с много голям размах. Хитлер е искал най-големия курорт на света, лично му е избрал дизайна и подчинените му са свършили останалото. „Колосът от Прора“ има всички архитектурни достойнства на един от най-добре изградените туристически комплекси в Европа от 30-те години насам, но в същото време обектът и до ден-днешен е белязан с дамгата на нацистките престъпления, както всичко останало, до което са се докоснали.

„Колосът от Прора“ се намира на остров Рюген, на север от Берлин и представлява комплекс от осем сгради на 150 метра от плажа, простиращи се в продължение на 4,5 километра. Целият проект е бил част от програма на организация за промотиране на нацизма. През 30-те Kraft durch Freude или „Сила чрез щастие“ е най-големият туристически оператор в света, а намеренията на организацията са били да направи удоволствията на средната класа достъпни за масите. Така например, в круизните кораби за Прора са се возели хора от различен социален статус, но всички от нацистката партия. Плановете са били мегаломански - 20 хиляди легла, театър, плувни басейни, кино и собствено пристанище. Дизайнът на грандиозния замисъл дори е спечелил първа награда на световното изложение в Париж през 1937 г.

34912

След Втората световна война комплексът е разграбен от руската армия, а после попада в границите на ГДР и държавата го оставя да се руши. В днешно време мястото разпалва спорове по отношение на това какво трябва да се случи с него. Архитекти и предприемачи изтъкват неговите архитектурни качества и туристически потенциал, а противниците за възстановяването на Колоса от Прора твърдят, че нацистката почивна станция трябва да бъде оставена да се разруши с времето.

Въпреки това, в момента 4 от сградите са в процес на ремонтиране, петата се използва като младежки хостел, а останалите са в развалини. Ще видим докога и дали плановете на Хитлер за мега-комплекс няма да се осъществят, но не точно както си го е представял.

34911

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин