Комиксовият път – цветна разходка из Брюксел - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Комиксовият път – цветна разходка из Брюксел
Автор: Peika.bg
Комиксовият път – цветна разходка из Брюксел
Снимка: www.GlynLowe.com

Комиксовият маршрут в Брюксел е нещо, което не бива да се пропуска, дори да не сте фенове на този тип изкуство. Из белгийската столица има повече от 50 мюръла на известни комиксови герои от френско-белгийската шокла и е сто процента сигурно, че знаете поне част от тях. Астерикс? Смърфовете? Лъки Люк? Всички са там.

Пътят, минаващ през централни улици на Брюксел, както и през кварталите Лаекен и Одергем, има за цел да отдаде почит към комиксовото изкуство, което е изключително популярно в Белгия.

36179

Комиксите в тази европейска страна с времето са се превърнали от забавление в отделно изкуство. В Белгия има над 700 автори на комикси, а в столицата има много специализирани магазини, статуи, рисунки по стените, барове и музеи, посветени на комиксите.

Всичко започва в началото на 20-и век, когато комиксите са били публикувани на епизоди във вестниците и месечните списания. Първите известни комикси идват от Франция, а първите местни рисувани приключения в Белгия се появяват в края на 20-те години.

36178

Един от най-известните белгийски комикси е „Приключенията на Тинтин“ от Жорж Проспер Реми, по-известен като Ерже, който започва да публикува през 1929 г. През 1934 година унгарецът Паул Винклер започва да издава комикси с Мики Маус и това отваря вратите за американски комикси.

С вносните комикси е свършено в началото на Втората световна война, но това пък дава възможност на местни млади артисти да се проявят. В началото те продължават недовършени американски комикси за Супермен и Флаш Гордън, но по-късно започват сами да създават герои и истории. В следващите 50 години усилията на автори и издатели допринасят за това пазарът да стане по-голям и усъвършенстван.

 36177

И така до 1991 г., когато проектът за Комиксовия път е започнат от местните власти с цел да се отбележи наследството на Белгия в комиксовото изкуство. Днес френскоезичните комикси са преведени на повечето европейски езици, а герои като Лъки Люк, Смърфовете, Астерикс и Тинтин са световноизвестни.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин