Корабът „Санта Мария“ на Христофор Колумб – открит? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Корабът „Санта Мария“ на Христофор Колумб – открит?
Автор: Мария Ангелова
Корабът „Санта Мария“ на Христофор Колумб – открит?

Възможно ли е корабът „Санта Мария“ на Христофор Колумб наистина да е открит край Хаити след 500 години на морското дъно?

Специалистът по подводна археология Бари Клифърд обяви, че във водите на Карибско море край Хаити е открил останките от потънал кораб, който според него е „Санта Мария“ - най-големият от трите кораба, с които Колумб прави първото си пътуване до Америка.

Ако откритието му бъде потвърдено, това ще бъде едно от най-мащабните открития в историята на подводната археология, коментира CNN.

Откритието

Пред новинарския канал Клифърд разказва, че е открил корабокруширалия морски съд точно на мястото, където „Санта Мария“ се врязва в сушата преди повече от 500 години. В момента той е заседнал в кораловия риф северно от Хаити на 3-4 метра дълбочина.

Това, което кара Клифърд да смята, че находката му е именно „Санта Мария“, е топ с дизайн от 15-и век.

„Това е връх Еверест на корабокрушенията за мен“, споделя 68-годишният учен. „Този кораб е променил хода на историята на човечеството“.

Корабокрушението през 1492 г.

„Санта Мария“ е бил главният кораб от малката флотилия, отплавала от бреговете на Испания през август 1492 г. Пътешествието е в търсене на нов път към Китай и Индия, но в крайна сметка моряците откриват цял един нов свят. Един от островите, на които Колумб спира, е Хаити, където изгражда и форт.

През декември същата година „Санта Мария“ по погрешка се врязва в брега на острова. Част от дъските и провизиите от кораборкуширалия плавателен съд са използвани за изграждане на гарнизона на сушата. Колумб се връща в Испания с двата останали кораба през 1493 г.

Проучване на останките

Предстои откритият край Хаити кораб да бъде изваден от морското дъно и да бъде изследван от археолози, за да бъде потвърдена неговата самоличност. По-голямата част от плавателния съд е запазена в добро състояние и няма да е проблем да бъде извадена със съдействието на правителството на Хаити.

За една бройка

Години са били нужни на Клифърд, за да навърже фактите и да достигне до заключение. Известният с откриването на пиратски кораби учен за една бройка да пропусне главната следа.

Останките са открити от Клифърд и екипа му за първи път през 2003 г., когато на корабното оръдие „е поставена погрешна диагноза“. Екипът продължава да работи в района без да подозира какво е открил.

Преди две години обаче, докато изучава оръдията от времето на Колумб, Клифърд се събужда една нощ, осъзнавайки, че може би вече е открил търсения от него кораб. Той се връща при останките с екип от специалисти.

Ученият планира да се върне в Хаити съвсем скоро, за да обсъди с местните власти какви ще бъдат следващите стъпки.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин