Кордопуловата къща в Мелник – из лабиринта на времето - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кордопуловата къща в Мелник – из лабиринта на времето

Кордопуловата къща в Мелник е един магически свят, който прекрачвате и потъвате в други времена. Можете да обикаляте от стая в стая с вълнението на малко дете - зад всеки ъгъл ви очаква изненада, тайник, лабиринт от подземни тунели, нещо за откриване...

Това е най-голямата запазена до днес възрожденска къща на Балканите - 300 квадратни метра за изследване. Гостната стая е най-голямата в къщата, има 24 прозореца на два реда, като част от тях са с оригинални стъклописи от Венеция. Тук са били посрещани видни гости, обсъждани са важни дела, свързани с виното – някогашните собственици на къщата, Кордопулови, са били най-големият винарски род в Мелник и целия район. Над вградените гардероби в стаята ще видите изрисувани няколко вида широка мелнишка лоза – местен сорт лоза, от който Кордопулови са приготвяли виното си.

Четири реда история: Манол Кордопулов, последният от рода, е завършил високо за времето си образование – технология на винарството във Франция, и пръв въвежда модерната обработка на лозята с разтвор от син камък и вар. Обесен е от турците през 1912 г. след предателство. Тъй като няма свои наследници, оставя къщата на слугите си.

Къщата си има и широк салон, в който са са организирали забави, танци, свирили са музиканти на живо. На огнището се е приготвяло кафе на пясък за гостите.

Не особено типично за възрожденските къщи, които сме виждали на други места в БългарияКордопуловата има собствена сауна. Не всеки е можел през 1754 г. да си позволи такъв лукс.

Докато се разхождате сред многобройните шкафове и долапи (вградени в стената гардероби), оглеждайте се за един, който не е точно такъв, какъвто изглежда. Маскирана като врата на долап, а всъщност - вход към тайник, това е вратата, през която неведнъж е минавал Яне Сандански. Кордопуловата къща неведнъж е обсаждана от турците, за да бъде заловен Яне. Той обаче се шмугвал през тайника, оттам излизал на лятната тераса и запрашвал през Роженското дере – иди го гони!

Тайните на къщата обаче не свършват дотук. Вижте зимната градина и лятната тераса и слезте надолу към избата. Истински лабиринт от тунели с обща дължина от 180 м. Историята разказва, че са прокопани изцяло на ръка за 10 години. Тук целогодишно температурата е 10-12 градуса, което прави условията отлични за отлежаване на вина. Според легендата мелнишкото вино е толкова гъсто, че може да се носи, вързано в кърпа. Дали е така, ще разберете в края на посещението си в Кордопуловата къща, когато можете да дегустирате мелнишки вина.

Полезна информация: Входът за къщата е 3 лв., има намаление за студенти и пенсионери. Наблизо можете да видите Болярската къщацърквата "Свети Антоний".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин