Кошице - перлата на Източна Словакия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кошице - перлата на Източна Словакия
Автор: Елена Исаева

Вторият по големина град на Словакия, Кошице е разположен на река Хорнад, Източна Словакия, в близост до границата с Източна Словакия. Той е важен културен, търговски и икономически център за страната.

 

В центъра на града са съсредоточени повечето исторически забележителности,  той е обявен за най – голямото културно – историческо наследство на Словакия Те съчетават в себе си няколко архитектурни стила.. Повечето сгради се намират на централния булевард и главния площад.

Кошице - перлата на Източна Словакия
Снимка: pixabay.com

 

Ако се разходите по главния булевард, ще имате възможност да разгледате дворците в стил барок и ренесанс, многобройните католически църкви и готически сгради. По булеварда има много ресторанти, кафенета, магазини със скъпи стоки, влезте разгледайте какво има, доставете си радост и си куете някое прекрасно сувенирче за спомен.

Главният площад на Кошице се смята за най – красивият в страната. Централният пазар на града е разположен на уширение на площада, като по този начин образува фигура на вретено. Пазарният ден е в събота и неделя.

В средта на плошада на мястото на бившата енорийска църква е построена през XIV век готическата катедрала Света Елисавета. Катедралата е широка 36 м. и е дълга 60 м.  и е най – голямата в Словакия. В съседство на катедралата се намира Градската кула, със своята седем тонна камбана.

В близост до Катедралата е и Националният театър, който също не е за пропускане. Построен е в необароков стил през 1899 г. Сцената на театъра има интересната форма на арфа. Театърът се намира в красива градинка, където е поставен паметник с пеещи фонтани. Вечер водата на фонтана е оцветена в различни цветове, а със своите причудливи форми на водната струя събира и малки и големи. Това е мястото, където се събират и местните и гостите на града за отмора или за среща.

Зад театърът е статуята на Дева Мария, която е издигната в знак на благодарност към светицатам, спряла чумната епидемия. 

Кошице - перлата на Източна Словакия
Снимка: pixabay.com

 

Кошице е богат на дворци и барокови сгради, всяка от тях уникална сама по себе си. Близостта на сградите, поволява да се разгледат за кратко време. Тук се намират Сградата на кметството, дворецът Андраши, дворецът Понграц, в който се помещава Регионалната държавна библиотека. Седалището на Конституционния съд се намира в двореца на Часки.

Най – богатият музей си остава Източният словашки музей, в който се съхранява златното съкровище на Кошице. То се състои от 2 920 златни монети, 3 медала и 2,14 м. златна верига от XVII век.

Кошице е град на хората на изкуството. По стените на къщите и оградите са изрисувани множество стенописи. Бившите казарми са преустроени в културни центрове, а плувният басейн е превърнат в Музей на съвременното изкуство.

През 2013 г., градът е бил Европейска столица на културата и това не е случайно, градът определено има какво да покаже на своите гости - на централната улица са изградени редица занаятчийски магазини, художествени галерии и други сгради, в които може да се показва изкуството на съвременните автори. А след 2013 г. вече градът придобива и по – голяма културно – историческо значение.

С оглед на сравнително близкото разстояние от България, Кошице е близо и лесно достъпна дестинция.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин