Костенски водопад – вдъхновение от Рила - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Костенски водопад – вдъхновение от Рила
Автор: Моника Георгиева

Искате ли да се разходите сред дивна природа, да чуете клокоченето на забързана река и да послушате трелите на горски песнопойци? Ако имате нужда точно от тези изживявания, то следващите редове са за вас.

Съвсем близо до София (на около 75 км), в подножието на Рила планина, разпръсква свежест и гали ушите със своята песен един чуден водопад.

Той се намира в покрайнините на село Костенец, около Вили Костенец, и е вдъхновил самия Иван Вазов за няколко творби.

Костенският водопад е разположен по поречието на река Чавча (известна още като Стара или Костенска) река. Водните струи падат от височина 10-12 метра.

41703

Водопадът е най-пълноводен през април и май, заради топенето на снеговете, но си заслужава да се види по всяко време на годината.

Предвид многобройните посетители е добре е да се знае, че растенията по скалите около водопада, скалните образувания и естествените пещери около него са защитени от закона.

До водопада е направена удобна пътека, около която има масивни дървени парапети, пейки, както и беседка над самата река. Нощем тази пътека е много добре осветена като над реката и под водопада има светлинни ефекти.

41701  41705

А дървеното мостче над реката е като част от сюжета на приказна история и във всеки един момент може да си представите летящи елфи, криещи се джуджета и вълшебни герои.

41704

Съвсем близо до водопада, в началото на пътеката към него, има чешма, върху която се е покатерил планински козел. Той зорко „охранява” горещата минерална вода, която тече безспир от чучура. Усеща се специфичната й миризма, а парата, която се образува около нея, подсказва за високата й температура.

Мястото е много приятно за разходки с деца, тъй като е лесно достъпно, намира се в сърцето на планината и определено ще впечатли посетители на всякаква възраст.

Полезна информация: Костенски водопад се намира в покрайнините на село Костенец, а самото село е разположено на 7 км от град Костенец. С автомобил е на около 75 км от София. До водопада се стига лесно и бързо. След като се влезе в селото се продължава към вилната зона. Малко преди табелата за водопада има малко площадче, а в близост се вижда и сградата на Държавно горско стопанство Костенец. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин