Котор – из красотите на Черна гора - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Котор – из красотите на Черна гора
Автор: Peika.bg
Котор – из красотите на Черна гора

Туристите разбират повече за малкия черногорски град Котор и неговия спиращ дъха залив или както го наричат местните – Бока Которска, едва след разпадането на Югославия.

Това градче е с около 14 000 жители и неговите природни, културни и архитектурни забележителности го нареждат сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

Разположението на скалите около Которския залив ,наподобява фиорд, но всъщност е образуван от погълнат от морето речен каньон. Пристанището, което се намира там, датира още от ранното Средновековие и е пълно с малки и големи яхти, катo акостират и круизни кораби. 

Котор – из красотите на Черна гора


Нещо, което със сигурност не бива да пропускате да видите, е впечатляващата градска стена на Котор, която датира от времето на Венецианската република, към която градът е бил присъединен. Атмосферата и тесните средновековни и ренесансови улички пък ще ви накарат да се почувствате сякаш сте в някой отдавна отминало време. 

Препоръчваме ви да се разходите и из околностите на Котор. Можете да направите това с моторна лодка от пристанището или с кола. С автомобил можете да се насочите към плаж Занице, а по пътя да се насладите на красиви гледки към полуостров Лустика, който разделя Котор от Адриатическо море

Котор – из красотите на Черна гора


От Занице можете да наемете малка лодка до Синята пещера – една от най-атрактивните плувни дестинации в района. Наричат я „синя”, защото отразява слънчевите лъчи по интересен начин и във вътрешността си е наситена в този цвят. Там ще имате възможността да поплувате в кристално чиста вода и да се гмуркате сред пасажи риби.

Ако отседнете в Котор, можете да го комбинирате и с посещение на най-известния черногорски курорт – Будва, който се намира само на 23 км южно от него.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин