Кой живее в пустинята Сахара? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кой живее в пустинята Сахара?
Автор: Peika.bg
Кой живее в пустинята Сахара?
Снимка: pexels

Пустинята Сахара обхваща приблизително 8 600 000 квадратни километра в Северна Африка, което я прави най-голямата пустиня в света.

Този регион включва части от Либия, Нигер, Судан, Алжир, Мали, Мароко, Чад, Египет, Мавритания и Тунис.

През деня температурите в пустинята Сахара се покачват до непоносими нива и отново се понижават с падането на нощта. Сухият пейзаж включва впечатляващи дюни, пясъчни морета, каменисти плата и буйни оазиси.

Въпреки тези сурови условия на живот, пустинята Сахара не е безжизнена пустош.

Прочетете, за да научите за хората, растенията и животните, които са се адаптирали към тази среда и я наричат свой дом:

Сахара винаги ли е била пустиня?

Учените смятат, че районът, който познаваме като пустинята Сахара, е бил покрит от масивното море Тетис преди милиони години. Свиващото се море рaжда тази пустиня и оставя след себе си Черно, Средиземно и Каспийско море.

Според експертите загубата на това огромно водно тяло е довело до постепенно намаляване на валежите в този регион, допринасяйки за опустиняването. Въпреки това, преди 6000 години пустинята Сахара не е била суха, тъй като все още е имало достатъчно дъжд, за да поддържа растителността.

Фосили, открити в пустинята Сахара, разказват историята на земя, която някога е била пълна с очарователни създания, включително дълъг 10 метра фосил на динозавър Mansourasaurus shahinae, за който се смята, че е на 80 милиона години.

Изследователите също са идентифицирали останките от морски животни в този регион, включително сом и тилапия, предлагайки поглед върху това как може да е изглеждала тази област. 

Кои са хората, живеещи в пустинята Сахара?

Пустинята Сахара е дом на около 2,5 милиона души, обикновено групирани около малкото разпръснати области, които могат да поддържат растителен и животински живот. Това е малка популация за такава голяма земя.

За да поставите това в перспектива, погледнете Съединените щати, които са подобни по размер, но имат много по-голямо население, от над 300 милиона души.

Много племена, живеещи в пустинята Сахара, практикуват номадски начин на живот, който включва пътуване от едно място на друго. Туарегите са може би едно от най-известните номадски племена в този регион, но не са единствените. Други племена са тубу и маврите.

Пустинята е покрита с пясък и прах, докъдето стига погледът. От време на време ще се натъкнете на оазис, парче земя с процъфтяваща растителност и животни, което служи като ценно място за почивка на пътниците и дом на заселили се племена.

Общностите в тези региони обикновено засаждат палми около периметъра, за да предпазят ценните си водни източници и култури от суровия пустинен вятър и пясък. Пустинята Сахара има около 90 оазиса, напоявани от огромни подводни ресурси.

Как оцеляват хората в пустинята Сахара?

Температурите в пустинята Сахара могат да достигнат невероятно високи нива през деня, често надхвърлящи 49°C. През нощта обаче температурата в пустинята може да падне значително, понякога падайки под нулата през зимните месеци януари или февруари.

Екстремните температурни колебания в пустинята Сахара могат да я превърнат в предизвикателна среда за обитаване и оцеляване на хората.

Хората в пустинята Сахара носят широки дрехи, за да се справят с жегата. Това предотвратява бързото изпаряване на потта, за да се намали загубата на вода. Те също така носят воали и шалове за глава, които предпазват лицата им от прашните ветрове на пустинята.

Суровите температури и ветровете не са единствената причина пустинята Сахара да не е най-достъпното място за живеене. Регионът почти не получава никакви валежи, средно 7,6 до 12,7 сантиметра годишно.

Резултатът е, че повечето райони не могат да поддържат растителност. Ето защо много общности са разположени около оазиси, а номадските племена мигрират през сезоните от един регион в друг.

Какви животни и растения можете да намерите в пустинята Сахара?

Въпреки че животът в пустинята Сахара е труден, различни растения и животни са се адаптирали към тези условия. Растенията, открити тук, могат да оцелеят в жегата и сушата. 

Някои имат и допълнителната способност да понасят силно солени среди (халофити). Тези растения могат да бъдат намерени около солените падини на пустинята Сахара.

Едно от най-известните растения в пустинята Сахара е финиковата палма, която расте на височина 21 - 23 метра. Фурмите с карамелен вкус, които произвеждат тези дървета, са важна част от диетата в тези общности.

Други често срещани растения в пустинята Сахара са маслиново дърво на Лаперин, сахарски кипарис, палма дум, тамарикс, пустинна тиква и акация.

Повечето хора свързват камилите с пустинята Сахара и са прави. Но пустинята Сахара има по-разнообразни животински видове, отколкото можете да си представите, включително над 100 влечуги, 70 бозайници и 90 птици.

Някои интересни животни в този регион са смъртоносният скорпион, пустинен крокодил, африканска среброклюна, хиракс и африканско диво куче. За съжаление, някои от популациите на пустинни животни и растения са изправени пред изчезване.

Пустинята Сахара не винаги е била суха. Тази област някога е била под голямо море и е поддържала процъфтяваща флора и фауна. Въпреки суровите условия на живот, милиони наричат пустинята Сахара свой дом.

Те са адаптирали облеклото и начина си на живот, за да отговарят на тази уникална среда. Растенията и животните в тази област също са се променили, за да могат да оцелеят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин