Коя е най-щастливата страна в света? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коя е най-щастливата страна в света?
Автор: Peika.bg
Коя е най-щастливата страна в света?
Снимка: pexels

Сърбия, България и Латвия отчитат най-голямо увеличение на чувстващите се щастливи граждани.

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма поредна година в годишния доклад за световното щастие, спонсориран от ООН и публикуван днес.

И скандинавските страни запазиха местата си сред 10-те най-щастливи, като Дания, Исландия и Швеция изостанаха от Финландия.

Афганистан, измъчван от хуманитарна катастрофа, откакто талибаните си върнаха контрола през 2020 г., остана на дъното сред 143-те изследвани държави.

За първи път, откакто докладът е публикуван преди повече от десетилетие, Съединените щати и Германия не са сред 20-те най-щастливи нации, заемайки съответно 23-то и 24-то място.

За сметка на това Коста Рика и Кувейт влязоха в топ 20 на 12 и 13 място.

В доклада се отбелязва, че в класацията на най-щастливите страни вече не влизат най-големите държави в света.

"В топ 10 на страните само Нидерландия и Австралия имат население над 15 милиона души. В цялата топ 20 само Канада и Обединеното кралство имат население над 30 млн. души."

Най-резкият спад на щастието от 2006-2010 г. насам е отбелязан в Афганистан, Ливан и Йордания, докато източноевропейските страни Сърбия, България и Латвия отчитат най-голямо увеличение на чувстващите се щастливи граждани.

Класацията на щастието се основава на самооценките на хората за удовлетвореност от живота, както и на БВП на глава от населението, социалната подкрепа, продължителността на живота в добро здраве, свободата, щедростта и нивата на корупцията.

Дженифър Де Паола, изследовател на щастието в Университета в Хелзинки, Финландия, заяви пред AФП, че близката връзка на финландците с природата и здравословният баланс между професионалния и личния живот са ключови фактори за удовлетвореността им от живота.

Освен това финландците може би имат "по-постижимо разбиране за това какво е успешен живот" в сравнение например със САЩ, където успехът често се отъждествява с финансова печалба, каза тя.

Силното общество на благоденствие, доверието в държавните органи, ниските нива на корупция и безплатното здравеопазване и образование също са от ключово значение за финландците.

"Финландското общество е проникнато от чувство на доверие, свобода и високо ниво на автономност", каза Де Паола.

Тазгодишният доклад установи също, че по-младите поколения са по-щастливи от по-възрастните в повечето региони по света - но не във всички.

В Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия щастието сред групите под 30 години е спаднало драстично от 2006-2010 г. насам, като по-възрастните поколения вече са по-щастливи от младите.

За разлика от тях, в Централна и Източна Европа щастието се е увеличило значително при всички възрасти през същия период.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин