Коя е най-скъпата къща в Европа? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коя е най-скъпата къща в Европа?
Автор: Peika.bg
Коя е най-скъпата къща в Европа?

Знаете ли коя е най-скъпата къща в Европа?



Е, нека ви подскажем, тя е по-известна като вилата на Леополд и се намира на Френската ривиера.
Имението се простира на площ от близо 8 хка, има 14 спални, спортни терени, мини кино, ресторант, няколко къщи и няколко басейна.

Интересен факт е, че вилата е била притежание на белгийския крал Леополд Втори Сакскобургготски, чичо на българския цар Фердинанд и тъст на неговия най-голям брат принц Филип.

Тя е била построена през 1902 г. и е била предназначена за неговата любовница Бланш Зели Жозефин Делакроа. След смъртта на Леополд Втори през 1909 г. тя била прогонена от вилата и там се нанесъл внукът на белгийския крал Алберт Първи.

През годините собствениците на вилата се сменят. Друг интересен факт за мястото е, че през Втората световна война вилата се използва като болница.

О
т 1987 г. тя е притежание на банкера Едмонт Сафра и на съпругата му Лили. След смъртта на банкера съпругата е получила оферта за покупка на вилата на стойност 370 млн. евро и допълнително за мебелите 19,5 млн. евро.

Такава оферта, разбира се, трудно би могла да бъде отказана. Заинтересован купувач по онова време е руският олигарх Михаил Прохоров, който се опита да оттегли офертата и депозита от 39 млн. евро след кризата през 2008 г., но съдебният иск приключил в полза на вдовицата. Към днешна дата къщата се оценява на 360 млн. долара.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин