Крако – италианският призрачен град - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крако – италианският призрачен град
Автор: Peika.bg
Крако – италианският призрачен град
Снимка: Martin de Lusenet

Крако е средновековно селище в района Басиликата, в италианската провинция Матера на 40 километра от залива Таранто.


Селището е разположено на един хълм, от който виси на 400 метра над земята, и е било заселено още от древността. Околността е наречена Монтедоро от гръцките колонизатори през 540 г. сл.Хр., които са се придивжили във вътрешността от крайбрежния град Метапонто. Счита се, че Крако е бил основан около 8-и век, защото от тогава датират най-старите намерени гробници в града.

 37730

Историята на Крако е история на град, който е процъфтявал в началото. През 1276 г. там е отворен университет, в същия период е построен замъка на града, чиято кула става затвор през 1293 г. До 15-и век Крако просперира, разширява и се и популацията му също нараства значително, въпреки чумата от 1656 г. В края на 19-и и началото на 20-и век за Крако настъпват тежките времена. Почвата става изключително неплодородна и това принуждава голяма част от населението да емигрира в Северна Америка. След това започват земетресенията, като между 1959 -1972 г. част от къщите на града са разрушени или отнесени от свлачища.

 37731

Днес Крако няма жители. Последните му 1800 жители са изпратени да живеят в долина, наречена Крако Пешиера. Въпреки това, градът се връща към живот, благодарение на няколкото религиозни фестивала, които се случват в чест на статуята на Дева Мария в храма на града. Шест фестивала се провеждат в Крако от май до октомври. 

37729

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин