Кралската кула в Саудитска Арабия – 1000-метровият небостъргач - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кралската кула в Саудитска Арабия – 1000-метровият небостъргач
Автор: Мария Ангелова

Новата най-висока сграда в света ще е точно 1000 м.

Дългогодишното господство на Дубай в секторите „най-високо“, „най-скъпо“, „най-голямо“ скоро ще бъде предизвикано от съседна Саудитска Арабия, където започва работата по строежа на бъдещата най-висока сграда в света – Кралската кула в град Джеда.

По план тя трябва да се издига на 1000 м височина. За сравнение сградата, която държи рекорда към момента – Бурж Халифа в Дубай – е висока 827 м.

Кралската кула ще има 200 етажа и панорамна площадка на открито с гледка към стотици квадратни километри площ. Площадката ще се намира на 610 м височина, ще е с кръгла форма и прозрачен под.

Смята се, че цената на сградата ще достигне над 1,2 милиарда долара. Небостъргачът ще бъде първият в света, достигнал границата от един километър. Той е част от мащабен проект в град Джеда – Кралският град, който включва изграждането на модерна градска част на брега на Червено море с хотели, офиси и жилищни сгради.

Целият проект е на стойност над 75 милиарда долара и се финансира от строителната компания на саудитския принц Ал-Уалид бин Талал (един от най-големите инвеститори в света и номер 26 в света по богатство според класацията на списание "Форбс" за 2014 г.).

Да се издигне толкова висока сграда, особено на крайбрежието, където солените ветрове могат да я повредят, е голямо предизвикателство. Основите на Кралската кула ще са на дълбочина 60 м, а на всеки няколко етажа формата й ще се променя, за да се намали влиянието на ветровете.

Очаква се Кралската кула да бъде завършена през 2019 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин