Кралство Енклава е най-новата микродържава на Балканите - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кралство Енклава е най-новата микродържава на Балканите
Автор: Стефан Стефанов
Кралство Енклава е най-новата микродържава на Балканите

Преди време изброихме няколко от най-интересните микронации по света, но се оказа, че те стават все повече и повече. Едва ли е изненада, че двете най-нови са на Балканите и след Либерланд, вече имаме конституционната монархия Кралство Енклава. Оказва се, че да си основеш микродържава не е толкова трудно - просто трябва да си намериш своято „ничия земя“.


Когато полякът Пьотр Вавринкиевич и неговите приятели били на почивка в Словения, те разбрали за едно малко парче земя между границите на държавата и съседна Хърватска, което не принадлежи на никого. Така се родила идеята за Кралство Енклава – най-новата микронация, която се намира близо до словенския град Метлика и на 50 километра от хърватската столица Загреб.

Държавата е открита официално на 23 април 2015 г. от К. Врона и вече има своя конституция, а над 5 хиляди души са поискали почетно гражданство до този момент. Те вероятно са дочули какви са обещанията на кралството – пълна свобода на изразяване, независимо от цвета на кожата, религията и националността, безплатно образование и... никакви данъци. Гражданите на Енклава ще могат да избират да говорят на един от пет официални езика - английски, полски, словенски, хърватски или китайски. 

С Енклава броят на хората, на които им е писнало от собствените им държави, нараства. Дори да го правят само за шоуто, фактът, че на някой въобще му се занимава с това, говори за проблеми в съществуващите официални държави. Любопитен факт е, че другата най-нова микродържава се намира точно от другата страна на Хърватска и се нарича Либерланд. Тя също не е създадена от местен човек, защото управлението е в ръцете на чеха Вит Йедличка, който обяви, че има намерение да позволи на поданиците си да плащат данъци доброволно и да използва биткойнс като валута.

От програмите на най-новите микронации става ясно едно - най-големият проблем на всички е, че на никой не му се плащат данъци.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин