Красивият остров Тасмания - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красивият остров Тасмания
Автор: Peika.bg
Красивият остров Тасмания

Остров Тасмания е еднoот най-красивите кътчета на Австралия, където човек може да се наслади на множество природни чудеса.

Едно от тях е впечатляващото крайбрежие от скални колони, намиращо се в южната част на острова. 

Заради своята отдалеченост и откъснатост Австралия разполага с уникален природен и животински свят, а в огромната ѝ площ могат да се видят какви ли не причудливи творения.

Красивият остров Тасмания


Остров Тасмания, който се намира под югоизточната част на Австралия, също спада към пределите на страната. Той е позициониран на границата между Индийския и Тихия океан. Интересен факт е, че островът е кръстен на холандския мореплавател Абел Тасман, който е първият европеец, посетил мястото през 1643 г.

Тасмания е известна с многобройните си национални паркове и резервати, както и с богатата си флора, фауна и други природни забележителности.

Една от тях е бреговата линия в южната част на острова, която се състои от красиви скални колони, които се простират на 300 м над морското равнище. Този тип образувания се наричат долерити и са с различна дължина и шестоъгълна форма.

Красивият остров Тасмания
Снимка: flickr/Stephen Edmonds


Впечатляващите скални колони вероятно са се формирали преди около 185 млн. години по време на масивно вулканично изригване, обхванало 1/3 от Тасмания. Колоните всъщност са част от непрекъснато образувание, простиращо се от Австралия, през Тасмания към Антарктика.

Подобни скални колони се срещат и на други места по света. Някои от тях може да видите в Ирландия (Пътят на великаните), Уайоминг, САЩ (Дяволската кула), Испания (Лос Органос) и Шотландия (Пещерата Фингал).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин