Красивият празник на дърветата Ту Би Шват - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красивият празник на дърветата Ту Би Шват
Автор: Неделина Вангелова
Красивият празник на дърветата Ту Би Шват

Ту Би Шват е еврейски празник - Нова година на дърветата, но буквално означава 15-ят ден от месеца Шват. Традицията повелява на този ден да се ядат плодове, които растат на дърво и имат семка. Също така всеки трябва да посади по едно дърво.

По това време в Израел разцъфват първите овошки. Този ден е празник на природата и на благата, които ни предоставя тя. Евреите смятат, че е хубаво веднъж годишно поне да се замислят за дърветата, за кислорода и храната, които ни дават.

Семейството се събира вечерта на Ту Би Шват около масата, на която се поставят седемте плодове, които растат в Израел и които се носят в Храма в Йерусалим – стафиди, фурми, ядки, смокини, нар и жито.

 

На този ден възрастните разказват на децата красива приказка за дърветата. Един човек посадил рожково дърво, даващо плод чак след 70 години. Попитали го дали е убеден, че ще доживее дотогава, а той отвърнал: “Сега събирам плодове от рожков, посаден преди мен. Също както моите предци са посадили тези дървета за мен, така сега аз садя това дърво за моите деца.”

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин