Кръстът над Карлово: Град от птичи поглед - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кръстът над Карлово: Град от птичи поглед

Ако искате да видите Карлово от птичи поглед, не е нужно да полетите - трябва само да се изкачите до близкото възвишение на Стара планина. Разходката, която предлагат колегите от Sportuvai.bg, отнема около 2 часа, малко усилие и изисква добро настроение.

Лесно ще се ориентирате - при ясно време от Карлово се вижда огромен блестящ кръст, извисяващ се нависоко, като горд пазител на града. Кръстът е поставен по инициатива на местни интелектуалци и бизнесмени.

Повечето туристически маршрути над града ще ви заведат до кръста. Съветваме ви да изберете маркираната екопътека, която води до хижа "Балкански рози”. Тя започва точно след моста по пътя към ВЕЦ - Карлово и водопада Сучурум. Следвайте червените стрелки и след двадесетина минути ще стигнете до красива дървена арка, която бележи началото на парк "Централен Балкан“. Има табла с информация за парка и живота в него – това е едно от последните в Европа местообитания на едрите грабливи птици, мечката, вълка, балканската дива коза.

Оттук ви очакват 30-40 минути изкачване по стръмен участък. Усилията ви обаче ще бъдат възнаградени - на всяка крачка се разкрива все по-обширна гледка към Карлово.

Когато стигнете до кръста, пред вас ще се ширне прекрасна гледка към града и към Средна гора. Мястото е облагородено - има кътчета за отдих, огнище за барбекю, дори комплекс за детски игри с люлки и пързалки. Особено впечатляващ е белият параклис, посветен на Свети Иван Рилски. От северната страна на сградата е построена и чешма в памет на алпиниста Христо Проданов.

В случай, че имате още сили, можете да избирате между два варианта, с които да продължите разходката си. Единият е до баража на ВЕЦ - Карлово. Като се изкачите на високото, по склона продължава пътеката за хижа "Хубавец”.

Вторият маршрут само за 10 минути ще ви отведе до едно вълшебно място - внушителния каньон на Стара река. Тук бъдете внимателни - пътеката крие рискове и има опасни участъци. Ако сте екстремна натура, ще бъдете възнаградени с прекрасна гледна и вълнуващата тръпка, че по виещата се пътека ви очакват незабравими приключения.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Plamen Shopov, 03.07.2013 | 18:33
Има и друг маршрут,ако сте с автомобил!!Ако идвате от София,веднага след входа на поделението,хващате наляво!Карате докато стигнете гората!Оттам,пътеката е равна и много приятна!След 15 мин. сте на входа на пътеката ,за хижите Хубавец,Балкански рози и въбще за всички хижи централен Балкан!Хващате наляво по стръмната пътека и за 25 мин сте при кръста!Наистина е красиво,но ви препоръчвам да отидете до х Хубавец,каньона покрай реката е фантастичен а и маршрута не е екстремен!2часа спокойна разходка и сте на хижата!!Семейството хижари са много любезни,така ,че в горещите дни бягайте на прохлада!!Няма да съжалявате!А и между другото може и да се къпете в реката...кристално чиста е..малко е студена!А вода за пиене колкото щете!Чешмички бол!
Охльо Бохльо, 03.07.2013 | 11:44
Много приятен град,важното е да си турист в него, да виидш всичко и да се полюбуваш ;)
Vqra Petrova, 02.07.2013 | 15:50
Много красив град, автентичен, в него има едно особено усещане човек, много е приятно.
Работната пчела, 02.07.2013 | 15:46
Градът си прилича на село, но наистина е много красив, скоро го посетих, много е хубаво там! :)
Абонирайте се за нашия бюлетин