Кремона, Италия – градът на цигулката и тайната на Страдивари - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кремона, Италия – градът на цигулката и тайната на Страдивари
Автор: Елена Исаева

Италия е синоним за романтика, за чар, култура и история. Една прекрасна страна, която не е само Рим, Венеция и Флоренция, а има и други не толкова известни градове, които не трябва да пропускате. Кремона е един от тях.

 

Град Кремона е едно малко очарователно бижу, което някак остава в страни от големите градове в Италия и от малките, но известни такива. Кремона е т.нар. столица на цигулката. Градът е разположен на левия бряг на река По.

Кремона, Италия – градът на цигулката и тайната на Страдивари
Снимка: pixabay.com

Кремона е красив, спокоен град, в който може да си починете, да се вдъхновите и да откриете себе си. Историческият център на града е много интересен, с типичната за Италия архитектура, кафенета и ресторанти, в които може да хапнете типична италианска кухня или да изпиете едно италианско кафе.

Предполага се, че градът е основан още през 218 г.пр.н.е. В него има няколко места, които не бива да пропускате по време на своето посещение.

Пиаца дел Комуне – красив площад, на който сградите свързани с духовния живот са от източната страна, а тези свързани със земните дела са срещу тях.

Кремона, Италия – градът на цигулката и тайната на Страдивари
Снимка: pixabay.com

Катедралата „Санта Мария Асунта“ е още едно място, което задължително трябва да посетите. Тя има прекрасна фасада направена от розов мрамор и две статуи на лъвове, които сякаш я пазят.

Най-притегателното нещо на площада обаче си остава камбанарията „Кампанила Торацо“. Тя е висока цели 112.7 метра и се твърди, че е третата по височина в Европа. Нейният строеж е завършен през 1309 г.  и тя е снабдена с астрономически часовник. Ако искате да се насладите на невероятни гледки към града, то не се колебайте да изкачите нейните 530 стъпала към върха. Гледката от там наистина си заслужава усилието.

Защо обаче наричат Кремона столицата на цигулката? За това си има няколко причини. Първо Андреа Амати започва да прави своите цигулки в града, а именно той е считан за бащата на съвременната цигулка, както и самият Страдивари, за който се смята, че е бил ученик на Амати. Местните хора разказват, че великият Страдивари вечер тайно е носел всяко дърво, от което правел инструментите, в камбанарията „Кампанила Торацо“, оставял ги за една нощ и именно на това се дължал приказният звук, който излизал от тях.

Кремона, Италия – градът на цигулката и тайната на Страдивари
Снимка: pixabay.com

 

Страдивари е бил наистина гениален майстор. За целия си 93-годишен живот той е изработил 1116 инструмента, от които 960 са цигулки и той става известен именно с тях. В наши дни от тези цигулки са запазени едва 512. Страдивари умира през 1737 г. и е погребан в базиликата „Сан Доменико“ в Кремона. И до ден днешен си остава тайна, какво точно е карало неговите цигулки да произвеждат толкова кристален звук.

Днешните кремонски майстори все още поддържат жива традицията на този красив и звучен лютиерски занаят, а пък тя от своя страна е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Кремона е известна и с друг свой жител. Тук е роден великият Клаудио Монтеверди. Той е създател на 18 опери и множество други произведения.

Кремона е град, който не само ще плени сърцето ви, но и ще ви накара да се върнете отново тук.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин