Кремона – градът на Страдивариус - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кремона – градът на Страдивариус
Автор: Петя Димитрова

Когато чуете Кремона, първото нещо, за което се сещате, вероятно е заводът за музикални инструменти в Казанлък. А знаете ли защо всъщност той носи това име? Не, не е кръстен на любимата на някогашния директор.

Истината е малко по-различна. Кремона – това е градът, откъдето началото си водят едни други, далеч по-известни музикални инструменти. Кремона – това е градът на Страдивариус!

Кремона – това е град на звука!

Намира се в Северна Италия, на брега на река По. Историята на града датира някъде от 400-те години пр.Хр., но най-знаменитият му период се свързва с 16 век. През 1590 г. местният епископ Сфондрати е провъзгласен за папа Григорий XIV. Страстен любител на музиката, той се възползва от влиянието си, за да подпомогне родния си град да се превърне в столица на това изкуство.

До днес майсторите на Кремона се славят като връх в производството на струнни инструменти.

Първи в Кремона своите цигулки започва да прави Андреа Амати, който е считан и за бащата на съвременната цигулка. Следват го Гарнери и легендарният Антонио Страдивари, за когото се смята, че е ученик на Амати. Страдивари изработва на ръка около 1100 струнни инструмента, предимно цигулки, от които половината все още съществуват. А цените им достигат небесата!

В града се намира и Международното училище на майсторите на цигулки, което в наши дни посещават около 140 ученици. Около 80% от тях са чужденци, но със сигурност не са единствените чужденци, посещаващи Кремона. Славата на града се носи отвъд морета и океани.

А Страдивари още живее в Кремона – от безбройните магазинчета на майстори-цигулари по улиците до огромната бронзова статуя в центъра.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Neti T. Todorova, 27.09.2013 | 20:19
Прекрасно градче,незавизимо, че не съм по струнните инструменти...има атмосфера и живот :) Дано някога пак го посетя
Истинският Типун, 12.09.2013 | 09:39
Интересно градче, но за съжаление не си падам по цигулки, а по бас китари. Има ли място, където се правят и има майстори бас-китаристи?
Абонирайте се за нашия бюлетин