Крепости в България, които трябва да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепости в България, които трябва да посетите
Автор: Мария Ангелова
Крепости в България, които трябва да посетите

В България крепости да искаш. Големи и малки, възстановени и рушащи се, пазещи тайните на миналото. В следващия списък сме събрали едни от най-емблематичните крепости в България, които трябва непременно да посетите.

Крепостта Кастра Мартис в Кула

Някои градове и села просто си идват с имената. Граничният град Кула, например, как иначе да се казва, като в самия му център се издига 16-метрова кула от римско време, част от крепостта Кастра Мартис. Можете да я посетите по всяко време, няма вход и работно време. Комбинирайте с Белоградчишките скали и Магурата.

Научете повече за историята на крепостта Кастра Мартис в Кула.

Крепостта Хоталич край Севлиево

Високи каменни стени, отбранителни кули и цитадели, крепостни градове, царе, феодали и кървави битки. Това не е описание на филма "Смело сърце", а на реалността в Средновековна България. Всъщност, всичко това, събрано на едно място, можете да видите в града-крепост Хоталич. Още византийците забелязват стратегическото място над пролома на река Росица и решават да построят тук солидна крепост. Българите също не пропускат възможността да съградят голяма твърдина, която да отбранява подстъпите към старопланинските проходи. Хоталич става един от големите центрове на България по онова време, който днес можете да посетите край Севлиево.

Научете повече за крепостта Хоталич.

Самуиловата крепост край Петрич

Самуиловата крепост край Петрич, както е известна на всички, не е място, на което ще видите внушителни средновековни сгради, а само името на националния парк-музей край Петрич. Там никога не е имало крепост, а временно отбранително съоръжение, част от цялостната укрепителна система от Беласица до Огражден. Тук се е състояла Беласишката битка между българи и византийци, а днес можете да видите възстановки на окопи и землянки от онова време.

Научете още за Самуиловата крепост.

Крепостта край село Мезек

Крепостта е само на 1 км от гръцката граница над село Мезек и според някои учени е от времето на хан Крум, макар според други мнения да се е появила близо 300 години по-късно. Не е запазено много от деветте 10-метрови кули, от които стражи са охранявали голяма територия между реките Арда и Марица. И ако за повечето деца крепостите са само купчина камъни, която не може да ги заинтригува по никакъв начин, то средновековната крепост Мезек е единствената, която им предлага жива и интересна среща с миналото. На различни, видни и скрити места из нея се крият воини, оръжие, шатри, коне, фургони... всички онези детайли, които превръщат мястото в площадка за изследване и игра.  

Научете още за Мезешката крепост.

Крепостта Цепина край село Дорково

Имало някога една крепост, която никой никога не успял да превземе в бой. Издигала се на връх в Баташка планина (в Родопите) и от стените й се разкривала такава гледка наоколо, че без дъх да остане човек. Поне така разказва легендата за Маргарет-Изабел – 13-годишната съпруга на най-известния владетел на крепостта Цепина - Алексий Слав. Дъщерята на латинския император била нещастна, че трябвало да замине далеч от дома си и прекарвала дълги часове в съзерцание на хълмовете около Цепина. Това ще направите и вие на това живописно място.

Прочетете още от легендите за крепостта Цепина.

Крепостната порта Кюнту Капу в Русе

От Русчушката османска крепост (Русчук е старото име на Русе) е запазена само една порта - Кюнту Капу. Името буквално означава „Вратата с тръбата”. Край тази порта, цялата обкована в желязо, минавал тръбопровод – част от водоснабдителната система на града. Можете да видите Кюнту Капу на излизане от Русе. Точно до портата се намира най-новата църква в Русе „Света Петка“.

Вижте още сгради в Русе с интересна история.

Крепостта Овеч край Провадия

Един от най-древните градове в България пази и една от най-старите крепости. През ІІІ век за пръв път на платото Калето край Провадия, е изградена величествената крепост Проват. Появява се като форт, чиято цел е да спре настъпващите от север войнствени племена. Използва се (с прекъсвания) до края на ХVІІ век. Византийците я нарекли Проватон, което според някои изследователи означава „проход“, според други - „овца“, тоест прозаично казано, Овча крепост.

Научете още за крепостта Овеч.

Крепостта Букелон при село Маточина

Малцина са чували за крепостта Букелон, а още по-малко са били тук. До пограничното село Маточина, където се намира, се стига със здрави нерви, с питане и (най-добре) с високопроходима кола. От едната ви страна земята е българска, от другата – турска. Букелон обаче, за разлика от много други крепости по българските земи, не е само два реда камъни. Кулата й и до днес се издига на 18 м височина, като се смята, че отгоре е имало наблюдателница с 24-часов пост. Оттук в ясен ден можете да видите минаретата на Одрин на 18 км разстояние.

Научете какви тайни пази крепостта Букелон

Крепостта Баба Вида във Видин

Кулите на крепостта Баба Вида (или Бабини Видини кули) се отразяват във водите на Дунав край Видин от стотици години. През това време са станали свидетели на войни, мир и различни управници. Най-отдолу са останките на античния град Бонония. Смята се, че превръщането й в средновековен български замък и основните строителни дейности са осъществени по време на Второто българско царство. В крепостта е живял и последният владетел преди падането на България под османска власт – Иван Срацимир (до 1397 г.). Научете и каква е легендата за крепостта Баба Вида.

Средновековната крепост Хисаря в Ловеч

Крепостта е разположена на хълма в непосредствена близост до паметника на Левски. На това място през 1187 г. се е провела решителната битка между въстаническата армия на Асен и Петър и византийската войска. С подписания мирен договор се отбелязва началото на Втората българска държава. Крепостта е една от последните паднали под османска власт.

Вижте какви други забележителности в Ловеч можете да посетите. 

Крепостта Калето при село Кошница

На 1006 м в Родопите има един чудноват връх. Формата му е на конус, а в посока север-юг е пробит от проходната пещера Калето. Чудесно място за живеене и откривателски разходки. Поне така смятат хората от най-древни времена и пътешествениците от най-нови. Още преди повече от 5000 години тук са се появили първите заселници – пещерата била техен дом, а през античността на върха издигнали крепостта Калето. Видимостта към района била отлична, а Родопа планина ги пазела в сигурните си обятия. 

Научете повече за крепостта Калето.

Асенова крепост край Асеновград

На не повече от час пеша от центъра на Асеновград ви очаква Асеновата крепост, която от 2013 г. си има и нощно осветление и предлага вечерни турове (само лятото). В самия център на крепостта се издига църквата „Св. Богородица Петричка“, която е и най-добре запазената част. Крепостта носи името на цар Иван Асен II, защото той прави по-сериозните архитектурни и укрепителни промени тук. Според повечето историци крепостта е била построена доста по-рано - през втората половина на девети век. Първоначалната й цел е била да свързва Пловдив с Беломорието. Ролята й е била главно стратегическа, като многократно е била превземана и често сменяла господарите си.

Научете още за Асеновата крепост

Крепостта при Цари Мали Град, Белчин

Имало някога, преди много десетки години, голямо селище, известно като Цари Мали град. Предполага се, че името му означава Малкия Цариград. Там, на един хълм, се издигали белите стени и кули на крепост, които напомняли на местните хора за величието на Цариград. Тези легенди стават причина през 2007 г. на хълма Свети Спас да започнат разкопки, които разкриват останки от тракийско светилище, древноримска крепост, средновековни църкви.

Научете още за Цари Мали Град.

Крепостта Царевец

На крепостта Царевец осезаемо ще почувствате историята. Разположена е на едноименния хълм. Ще видите реконструирания царски дворец, Балдуиновата кула, в която е бил заточен плененият от цар Калоян латински император Балдуин Фландърски, и разположената на върха патриаршия, върху чиито стени отвътре е изобразена българската средновековна история. Хълмът се преобразява по време на светлинното шоу "Звук и светлина", когато цялата крепост се осветява в различни цветове и в синхрон с музика по уникален начин се пресъздава историята на България.

Прочетете още за Велико Търново.

Крепостта Лютица край Ивайловград

Лютица е една от най-големите и най-добре запазените крепости в България, като в нея е отсядал и цар Калоян. Намира се в Източните Родопи, на около 5 км от Ивайловград - на най-високия хълм в околността, както подобава на една отбранителна крепост. Стратегическата й цел е била да пази околностите на Одрин и теченията на Арда и Марица. Казват, че от най-високата кула при ясно време се виждали минаретата на джамията Селимие в Одрин.

Научете още за крепостта Лютица.

Крепостта при средновековния град Червен

Само на около 30 км от Русе историята ще се разкрие пред вас като на длан. Някогашна византийска крепост в средновековния град Червен достига своя разцвет през 14-и век. На върха на скално плато точно на извивка на река Русенски Лом е разположен вътрешният град, ограден с крепостна стена. В подножието на хълма пък се е намирал външният град. По разклоняващите се улички на средновековния Червен са били разположени работилниците на златари, занаятчии и художници, в околностите се е добивало желязо.  

Научете още за Червен.

Крепостта Кракра в Перник

Изкачването към платото, на което се намира крепостта Кракра, ще ви разкрие гледка към Перник отвисоко. Още отдалеч се вижда развяващото се огромно българско знаме на крепостта, а вечер има ефектно осветление. Хълмът е обитаван 5000 г. пр.Хр., а това, което е привлякло древните хора, е била чудесната видимост от платото към равнината. И днес всяка разходка сред развалините приключва на някоя от стените с изглед към Перник отвисоко.

Научете повече за крепостта Кракра.

Крепостта Боженишка Урвич при село Боженица

Крепостта Боженишка Урвич е една от последните, превзети от османските войски при падането на България. А сега е сред последните по посещаемост, тъй като останките не са поддържани и обрасли. През ранната пролет или късна есен обаче мястото е отлично за откриватели. След като е разрушена и изоставена, остава в забрава чак до 20-те години на миналия век, когато буря изкоренява дърво, в чиито корени откриват скален надпис. Точно до надписа има запазена дълбока 10 м щерна (резервоар) за вода, както и основите на крепостта. Зидът на крепостта ще ви отведе до висока, отвесна скала, от чийто връх пред погледа ви се разкриват Стара планина и Ботевградското полекато на длан. 

Научете още за крепостта Боженишка Урвич.

Крепостта Меджиди табия край Силистра

Крепостта Абдул Меджиди или Меджиди табия е единствената добре запазена османска крепост на българска територия. Намира се южно от Силистра и до нея се стига по пътя за Шумен. Крепостта е най-добре запазеното от шест съоръжения, част от османската укрепителна система, използвана по времето на Кримската война (1853-1856 г.), както и в последвалата Руско-турска война. 

Научете още за Меджиди табия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин