Крепост Хоталич – мистика и реалност в сърцето на България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепост Хоталич – мистика и реалност в сърцето на България
Автор: Мария Ангелова

Високи каменни стени, отбранителни кули, средновековни градове, царе, феодали и кървави битки. Това не е описание на филма "Смело сърце", а на реалността в Средновековна България. Всъщност, всичко това, събрано на едно място, можете да видите в града-крепост Хоталич.

Интересното е, че до 70-те години на ХХ век никой не знаел, че градът се намира под земята, само на няколко километра от Севлиево. Случайна находка поставя началото на разкопки, които продължават от 1979 г. до днес.

История в няколко реда

Още византийците забелязват стратегическото място над пролома на река Росица и решават да построят тук солидна крепост. Българите също не пропускат възможността да съградят голяма твърдина, която да отбранява подстъпите към старопланинските проходи. Хоталич става един от големите градове в Средновековна България.

Градът

Хоталич е разделен на крепост и външен град. Външният, както в повечето средновековни градове, е бил предназначен за васалите и простолюдието. Той е бил с площ от 45 декара, разделен на четири “квартала”. Имало е три църкви, собствени укрепления и входове. Досега са разкрити 86 запазени каменни жилища. Освен това Хоталич е бил занаятчийски и търговски център - открити са пещи за топене на метал, за керамика, както и оръжейни и ковашки работилници. В крепостта са разкрити отбранителни кули, които осигурявали защитата й. На най-високото място е имало масивна кула, а до нея - двуетажна сграда, в която се предполага, че е живяло болярско семейство.

Съкровищата на Хоталич

През 1993 г. е намерено съкровище от 2944 медни монети, сечени в Константинопол през XII век, както и 146 български монети. В Историческия музей в Севлиево са експонирани красиви накити, оръжия, монети и много други предмети, открити по време на археологическите проучвания.

Един средновековен град в наши дни

Хоталич е един от най-добре консервираните и експонирани археологически обекти в България. В наши дни можете да се разхождате из средновековния Хоталич сред частично реставрираните североизточна крепостна кула, порти и църкви. Три средновековни къщи са изцяло възстановени и показват как са живеели българите от минали времена.

Полезна информация: Хоталич се намира на 4 км от град Севлиево, като до него се стига по асфалтов път (има указателни табели). Севлиево е на 178 км от София и на 164 км от Пловдив. Работно време: от 10 до 18 часа. Входна такса: .Възрастни – 3 лв, пенсионери – 2 лв, учащи – 1 лв. Беседа – 15 лв. Тел.: 0675/ 32791, 0675/ 32724. www.hotalich.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин