Крепостта Туида в Сливен - тайните на миналото - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепостта Туида в Сливен - тайните на миналото
Автор: Габриела Вълчева

Туида е късноантична и средновековна крепост, извисяваща се върху живописния хълм Хисарлъка в (предполагаемо) най-стария квартал на град СливенНово село. От мястото, на което е изградена, се разкрива панорамна гледка към символа на града – Сините камъни, на север; към зелените възвишения с лозя, Романуша, на изток; към Бармук баир със светещия кръст на върха, на запад; и към самия Сливен, на юг.

Минало

Името и произходът на Туида вероятно са тракийски, но като крепост тя води началото си от 4-и век, а през годините преживява редица промени, за да я открием в сегашния й вид.

До началото на 80-те години на 20-и век от Туида са останали само руини, пръснати безразборно във високата трева. През 1982 г. обаче на Хисарлъка започват разкопки, благодарение на които постепенно се хвърля светлина върху историята й. Първоначално тук се е разполагал важен център за търговия. На хълма са открити светилища на езически богове, както и оброчна плочка с тракийския конник. Всички те се пазят в регионалния исторически музей на град Сливен. Запазени и до днес са основите на голяма базилика от раннохристиянската епоха, както и място за покръстване (баптистерий), близо до нея. Баптистерият разполага с изключително красив килим от пъстра мозайка, който е бил уникален за времето си. Оказва се, че Туида е била не само търговски, но и ключов религиозен център, част от т.нар. сливенска Малка Света гора.

Вървейки по тесните пътечки край каменните зидове, вие всъщност вървите там, където траките са изпълнявали своите ритуали; където древните римляни са стъпвали със своите сандали; където славяни и прабългари са съжителствали в мир и хармония, за да ни има и нас днес. Пред очите ви крепостта се превръща в обширен жилищен комплекс с големи двуетажни къщи с огнища и дълбоки делви, с външен водопровод, стигащ чак до близката Новоселска река, с обори и конюшни, с казарми и зърнохранилища, дори с внушителна административна сграда, където се е решавала съдбата на Туида и нейното население.

Град Сливен за пръв път става част от България през 8-и век, по време на управлението на хан Тервел. Крепостта, след като е разрушена за известно време, отново е заселена, този път от прабългарите. Те обаче не се съобразяват със старото застрояване и буквално изграждат жилищата си върху и сред руините. Единствено стените и кулите на Туида се запазват и използват по предназначение. От този период са открити тухли с прабългарския знак „І Y І“, както и една от най-ценните находки на Туида – оловен печат на княз Борис I. Животът тук продължава чак до 13-и век, когато крепостта окончателно е изоставена.

Как изглежда Туида днес

След векове забрава Туида се събужда за нов живот. Днес тя е новото любимо място както на сливналии, така и на туристите в града. На входа на Туида има подробна карта с нещата, които могат да се видят и правят, както и макет на самата крепост – каквато се предполага, че някога е изглеждала. Между останките се ширят зелени поляни за почивка и пикник, пейки с прекрасна гледка, място за барбекю. Има детски кът и център за забавления със стенобойни оръжия и макети на древни воини в бойно снаряжение. Освен това е изграден форум – вътрешен площад с три сцени на открито, на които е предвидено да се организират различни събития – светлинно шоу (подобно на това на Царевец), концерти и фолклорни фестивали. Летният амфитеатър има 430 места. Могат да се практикуват и средновековните спортове, а аниматорите ще ви разкажат за всичко, което ви интересува. Има и кафене с навес, където се организират демонстрации на занаяти. За ценителите има винарна. Комплексът разполага с голям паркинг, но съветът ми е, ако имате възможност и време, да повървите дотам – разстоянията в Сливен не са големи, а красивата природа наоколо си заслужава вниманието. Пътят от центъра на града до крепостта не би трябвало да ви отнеме повече от 30-ина минути.

Ако искате да научите повече за историята на Туида, екскурзоводите с радост ще ви разведат из крепостта и ще ви разкажат с подробности за живота на хората, обитавали тези места преди векове. Имайте предвид, че вътрешността на обектите засега е консервирана, реставрирани са само външните части на крепостта. Туида пази още много тайни, лежащи погребани под нейните стени и очакващи своите нови откриватели.

Полезна информация: Как се стига до крепостта Туида: От София до Сливен най-лесно се стига по магистрала „Тракия“, като пътят отнема не повече от 3 часа. По-красивата, но и малко по-бавната алтернатива на магистралата е Подбалканският път за Сливен. От Бургас отново по магистралата, се стига за по-малко от час. Пътят към крепостта е лесен и е обозначен с табели, а може и просто да попитате някой местен. Работното време е от 9 до 18 ч. Почивен ден – понеделник. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин