Крепостта в Ловеч – средновековни приказки - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепостта в Ловеч – средновековни приказки
Автор: Мария Ангелова

Приятната разходка из калдъръмените улички на стария квартал Вароша няма как да не завърши с изкачване до върха на хълма и невероятна гледка към Ловеч отвисоко. Тук крепостта Хисаря разказва приказки за миналото на града, при това какви!

Разположена върху двете тераси на живописния хълм Хисаря, освен разходката сред каменните зидове, изкачването на стъпала и надничането от кули, ловешката крепост има още какво да покаже и разкаже.

Миналото оживява

Вече няма нужда да се опитвате да си представяте какво ли е било тук през Средновековието – още на входа ви посрещат двама български воини от Второто българско царство – в пълно бойно снаряжение. Отскоро има и лазерно шоу - картини и текст могат да се проектират върху скалния венец над хълма Стратеш. Върху самата крепостна стена се прожектира мултимедия, атрактивни цветни прожектори осветяват арката с различни фигури и цветове.

Крепостта: Сцена и място за сватби

На сцената на крепостта през лятото се можете да гледате опера, театър, концерти. А можете и да се ожените като средновековните царе и царици. Първите венчавки вече са факт. На болярската сватба всичко е в стил Българско средновековие, а самият ритуал се провежда под стилизирания купол на базиликата на крепостта. Гостите са облечени в средновековни облекла, а младоженците – с царски одежди и корони.

35767

История на ловешката крепост в няколко реда

Първите хора са били тук през каменно-медната епоха и са оставили след себе си части от домовете си, парчета от глинени съдове и една златна апликация. По-късно тук е имало тракийско селище. През вековете градът се е местил - по време на римските завоевания в началото на І в. е преместен в ниското, но когато започват нашествията на варварските племена в средата на ІІІ в., е изнесен на хълма, за да се защитава по-лесно.

Първото споменаване на крепостта е при нахлуването на печенегите в българските земи и военните действия на Византия срещу тях. Именно Ловеч е градът, който спира византийските войски, дошли да усмирят вдигнатите на въстание от Асен и Петър българи. Така през 1187 г. градът се превръща в един от символите на възстановяването на Втората българска държава.

35765

Разкрити са останките на седем църкви. По време на разкопките са открити много накити, предмети на бита, оръдия на труда, керамика. Особено внимание заслужават двете находки от сребърни монети, върху които са изобразени цар Иван Александър и сина му Михаил. 

Полезна информация:Вход: 3 лв. (учащи и пенсионери – 2 лв.), пакетен билет за семейство с деца от 7 до 18 г. - 6 лв. Работно време: 9-22 часа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин