Крк – островът, където можете да видите надписи на глаголица - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крк – островът, където можете да видите надписи на глаголица
Автор: Peika.bg
Крк – островът, където можете да видите надписи на глаголица

Хърватска е известна с изобилието на стотици живописни островчета, пръснати по продължение на бреговата линия.

Един от най-интересните е разположеният край залива Кварнер остров Крк. До него се стига по остров, който прилича на натегнати тетива, издигнати на 67 м над лазурния пролив, хванати от две огромни огънати арки.

Крк привлича туристите с мекия си климат, чистото море, атмосферата на старинните градчета и историческите забележителности.

Крк – островът, където можете да видите надписи на глаголица

Островът е едно от малкото места, където могат да се видят оцелели, запечатани в камъка надписи на глаголица. Подобни артефакти съществуват само в Хърватска, а най-старият от тях е от XI-XII в., е намерен в Крк в черквата Света Луция в местността Башка.

Ако посетите острова, ще попаднете в лабиринта на стръмните калдъръмени улички, човек без да иска се пренася в приказния свят на Средновековието. Там ви очакват малки къщички с външни стълби, безкрайни арки, съединяващи постройките и дворчета, украсени с безброй цветя

Най-старите постройки в Крк са катедралата от XII в. и прилежащата към нея и единствена в хърватска романска черква на две нива. До църковния комплекс пък е разположен внушителен замък с квадратна кула от XII в.

Крк – островът, където можете да видите надписи на глаголица

Днес Крк е средиземноморски курорт с красиви плажове и съвременни хотели и къмпинги. По крайбрежната ивица често можете да видите и амбулантни търговци, предлагащи традиционните хърватски сувенири – бижута от корали, натурална морска гъба, парче от хлебно дърво, което расте на острова, сушена лавандула в кокетни торбички и възглавнички.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин