Кула и крепостта Кастра Мартис - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кула и крепостта Кастра Мартис
Автор: Мария Ангелова

Някои градове и села просто си идват с имената. Граничният град Кула, например, как иначе да се казва, като в самия му център се издига 16-метрова кула от римско време, част от крепостта Кастра Мартис.

Как е оцеляла толкова време крепостта (смята се, че е на повече от 1700 години), е пълна мистерия. Още повече, че оттук са минали с цялата си разрушителна сила хуните и аварите, последвани от византийската и османската войска.

А крепостта си стои в центъра на Кула най-невъзмутимо, сякаш нищо не е било и времето тук изобщо е спряло да тече. Вярно, малко е поочукана по ръбовете, но все пак хуни са минавали оттук.

Това, което виждате, всъщност са две различни сгради, издигнати най-вероятно от император Диоклециан – малко правоъгълно укрепление, наричано от римляните квадрибургий, и по-голям кастел, където са били базирани войниците.

Крепостните стени са били високи около 10 м и са завършвали с тесни бойници накрая. Днес са запазени до около 2 м и отгоре можете да видите само някой по-пъргав посетител. Имало е 4 кули на квадрибургия и седем кули на кастела. Техен пазител е бил римският бог на войната Марс – в превод името на крепостта Кастра Мартис означава Кулите на Марс.

На крепостта са били възложени важни задачи, тъй като се е намирала на главния път от Белград за Видин (или както би било написано в древноримските вестници - от Сингидунум за Бонония).

Археологическите разкопки разкриват, че преди тук да се извиси крепостта, е имало тракийско селище.

Полезна информация: Посещението на крепостта Кастра Мартис е безплатно и свободно. Град Кула се намира на около 200 км от София. Наблизо можете да посетите пещерата Магура (около 40 км), Рабишкото езеро (пак толкова) и Белоградчишките скали (около 60 км). На около 25 км от Кула през границата можете да стигнете и до сръбския град Зайчар.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин