Кулинарни пътешествия: Гръцко Пастицио - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кулинарни пътешествия: Гръцко Пастицио
Автор: Peika.bg
Кулинарни пътешествия: Гръцко Пастицио
Снимка: Instagram/askchefdennis

Най-простият начин да се опише какво е Пастицио е гръцката версия на лазанята! Традиционната рецепта за пастицио /Pasticcio/ съдържа слой от цилиндрична паста, вкусно, ароматно говеждо рагу, а отгоре гъст и кадифен сос Бешамел.

Това е най-вкусната гръцка храна, заедно с легендарната традиционна гръцка мусака, разбира се!

Автентичната гръцка рецепта за Пастицио се прави с паста букатини, паста,  наподобяваща спагети с дупка, минаваща през центъра. Тази паста е това, което се използва за приготвяне на Пастицио в почти всяко гръцко домакинство или ресторант.

Пастицио може да се сервира заедно с освежаваща гръцка салата от фета или гръцка салата с орзо, но и само по себе си е чисто съвършенство!

Ако искате да пренесете гръцката атмосфера в дома си и да се насладите на това уникално ястие, ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

Основни съставки:

450 грама паста букатини

150 грама фета

2 белтъка

За месния сос:

900 грама кайма по избор

2 средно големи глави лук

2 скилидки чесън

400 грама консервирани домати

1 с.л. доматена паста 

1 ч.л. захар

150 мл червено вино

1 дафинов лист

1 пръчка канела

1/4 чаша зехтин

сол и черен пипер

За Бешамела:

120 грама брашно

120 грама масло

1 литър прясно мляко

2 жълтъка

50 грама пармезан

щипка индийско орехче

сол на вкус

Начин на приготвяне:

За да приготвите тази традиционна рецепта за Пастицио, започнете с месния сос. Поставете голям тиган на средно силен огън и добавете зехтина, нарязания лук и задушете за 2-3 минути. Добавете чесъна, доматеното пюре и каймата. Натрошете каймата с дървена лъжица и запържете за 4-5 минути. Налива се червеното вино и се изчаква да се изпари.

Добавете доматите от консерва, захарта, канелата, дафиновия лист. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри с капак за около 30 минути, докато по-голямата част от соковете се изпарят. (След като месото се свари, изхвърлете дафиновия лист и канелата). 

Пригответе соса Бешамел. Разтопете маслото в голям тиган на слаб до среден огън. Добавете брашното, като разбивате непрекъснато, за да се получи гладка паста. Добавете затопленото мляко на малки порции, като бъркате непрекъснато, за да предотвратите образуването на бучки в соса. Ако сосът все още трябва да се сгъсти, кипнете на слаб огън, като продължавате да бъркате. Отстранете тигана от котлона и добавете жълтъците, солта, черния пипер, щипка индийско орехче и настъргания пармезан. Подправете със сол на вкус.

Сварете пастата, като я варите 2-3 минути по-малко, тъй като след това ще се пече. Изцедете пастата и я комбинирайте с белтъците и фетата.

Вземете тава с приблизителни размери 25*35 см. Намажете дъното и стените със зехтин. Наредете пастата, отгоре изсипете месния сос и изравнете. Полейте със соса Бешамел и загладете с шпатула.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути. Оставете ястието да изстине за известно време, преди да сервирате.

Добър апетит!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин