Кулинарни пътешествия: Гювечета с пиле и зеленчуци - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кулинарни пътешествия: Гювечета с пиле и зеленчуци
Автор: Адриана Петрова

Едва ли съществува човек по нашите географски ширини, който да не обича вкуса на ароматно гювече, което всеки път крие в себе си различни съкровища.

Предимствата на това ястие са, че можем да употребим това, което е останало в хладилника, да поръсим с малко чубрица и пресен магданоз и да се насладим на неизмеримото богатство на българската традиционна кухня.

За направата на така обичаните гювечета има два задължителни продукта - яйце и плочка сирене. Всичко друго може да бъде комбинация, съобразена с вашите вкусове и въображение.

Нашето предложение за днес е с пилешко месо (което можете да обработите по два различни начина) и разноцветни зеленчуци. Рецептата не отстъпва по нищо на обичайните варианти с колбаси и е подходяща за всеки вкус.

Необходими продукти:

500 г пилешко месо (цели бутчета или гърди)

2 бр. зелена чушка

2 бр. червена чука

2 бр. морков

1 бр. домати от консерва

Ронена чубрица

Червен пипер

Сол и черен пипер на вкус

Пресен магданоз или босилек

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от нашата рецепта за гювечета е да подготвим пилешкото месо. Ако сте избрали бутчета, първо ги сварете, след това отцедете и отделете от костите. Овкусете месото с посочените подправки и оставете настрана. Ако ви се хапват пилешки гърди, то трябва да ги нарежете на малки ивици, да ги овкусите с подправките и да ги запържите до златисто. Отделете настрана, защото е време да се захванем със зеленчуците.

В същия тиган от месото, добавете ситно нарязаните моркови. Задушете за няколко минути и добавете чушките. По желание можете да добавите зелен лук към края.

След като зеленчуците са готови можете да започнете с подредбата на самите гювечета. Разпределете равни количества от месото във всяко от тях, добавете от зеленчукова смес и доматите. Поставете по една плочка сирене и запечете с поставени капачета на 180 градуса за около половин час.

Важно уточнение: Не загрявайте фурната предварително, защото глинените съдове могат да се спукат от рязката промяна в температурата. Поставете ги в напълно студена фурна.

След като течността от доматите се е редуцирала и сиренето е придобило златист загар можете да пристъпите към поставянето на яйцата. “Чукнете” по едно яйце във всяко гювече и запечете под капак за още няколко минути.

Сервирайте с малко пресен магданоз или босилек отгоре.

Приятен апетит!

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Peika.bg (@peika.bg)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин