Кулинарни пътешествия: Корейски кимбап - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кулинарни пътешествия: Корейски кимбап
Автор: Адриана Петрова
Кулинарни пътешествия: Корейски кимбап

Южна Корея е една от страни с най-интересна кухня с всевъзможни ястия, включващи ориз, различни билки и корени, както и мнoгобройни видове нудли. Хората там наблягат силно на свежите зеленчуци, които включат в ястията си. Неслучайно корейските гозби винаги изглеждат цветни и апетитни!

Една от класиките на корейската кухня е кимбап или т.нар. корейско суши. Той включва листа от водорасли и сварен ориз като основа, а плънката може да бъде най-разнообразна, включваща зеленчуци като моркови, краставици, ряпа, спанак, както и риба тон, яйце и много други съставки. Ако сме успели да възбудим любопитството ви, то вижте как да си приготвите кимбап по-долу:

Кулинарни пътешествия: Корейски кимбап

Необходими съставки:

1 ч.ч. ориз за суши

Един пакет листа от водорасли нори, за суши

1-2 бр. моркови

1-2 бр. краставици

200-300 г спанак

Яйце

Едно пакетче рулца от раци (сурими)

4-5 с.л. оризов оцет

4-5 с.л. сусамово олио

Сусам

Имайте предвид, че ще е добре да се доверите на рогозка за навиване на суши, особено, ако сте начинаещи.

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата е подготвянето на ориза. Измийте го много добре под хладка вода, след което го отцедете. Сварете ориза на ниска степен като съотношението на водата трябва да бъде 1:1.

Докато оризът се вари можете да подготвите плънката. Обелете и нарежете морковите на тънки летни и ги задушете в тиган на слаб огън, докато леко омекнат. Обелете краставицата, нарежете я на ленти, поставете я в чиния и посолете.

След като морковът е готов, извадете го и го отделете. Добавете в същия тиган измития и почистен спанак и задушете, докато омекне. Отделете на страна. След това идва време да приготвите и омлета от яйцето, отново в същия тиган. След като е готов го преместете в чиния и след като се охлади го навийте на руло и го нарежете на ивици.

Кулинарни пътешествия: Корейски кимбап

Когато оризът е готов го поставете в купа и изчакайте да изстине. След това добавете към него сусамовото олио и оризовия оцет.

Време е да подредите вкусния кимбап. Поставете едно листо върху рогозката, намажете го с малко сусамово олио (по желание) и разпределете малко количество от ориза като оставите краищата свободни. След това подредете зеленчуците и останалите съставки в ред, избран от вас.

Кулинарни пътешествия: Корейски кимбап

Навийте с помощта на рогозката като леко притиснете накрая. Намажете със сусамово олио. Разрежете рулата на равни по размер кръгчета, поръсете със сусам и вече имате пресен, домашен кимбап. Към него можете да приготвите сос от соев сос, сусамово олио и зелен лук.

Приятен апетит!

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин