Кулинарно пътешествие до Санкт Петербург - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кулинарно пътешествие до Санкт Петербург
Автор: Елена Исаева

Ако сте любители на руската кухня, намерете начин да отидете в Русия, за да опитате на място от вкусните руски гозби, салати, супи и десерти. Отидете в Санкт Петербург – градът е богат на културно – исторически шедьоври, театри, църкви, музеи, дворци, паметници, а със своето местоположение и на мостове, канали, както и на малки кокетни ресторанти, заведения, някои от които са на самообслужване и предлагат всевъзможни типично руски вкусотии. Посещението ви няма да се брои и няма да е пълно, няма да сте се докоснали до всичко типично руско, ако не влезете в някое заведение и не опитате храната от руската кухня.

Санкт Петербург е град – дворец, запазил аристократичния си дух и атмосфера от времето на Петър I и Екатерина Велика. Разхождайки се из града ще откривате още и още нови и неизследвани от вас архитектурно – исторически паметници, места, сгради, улици – канали и красиви многоцветни мостове, голяма част, от които украсени и с уникални статуи.

Кулинарно пътешествие до Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева

 

Санкт Петербург е красив през всички сезони, но може би най – желан от туристите за посещения е през лятото, от средата на месец юни до към средата на месец юли, когато са така наречените бели нощи. Попадайки в града по това време, отидете на театър или балет, а след постановката се приберете разхождайки се до хотела пеша и се наслаждавайте на красотата, осветеността, спокойствието и цартвената атмосфера на този уникален град. Купете си билети за плаване по каналите на града с лодка, така ще имате възможност да видите и усетите града от друг ъгъл.

За да бъде пътуването ви до Санкт Петербург пълноценно, непременно влезте в някой ресторант или най – обикновено заведение на самообслужване, за да опитате най – доброто от руската кухня. Някои от ресторантите са украсени и декорирани в императорски стил, пресъздавайки атмосферата на отминалите царски времена, а други от традиционните ястия правят невероятни кулинарни шедьоври. Което и място да изберете, решението винаги ще е правилно. Защото независимо от категорията и звездите на заведениято, храната навсякъде е вкусна, приготвена по известна местна национална рецепта.

Кулинарно пътешествие до Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева

 

Руснаците си имат свои традиции при приготвянето на храната. Поради продължително студеното време в много региони на страната, така наречената зимнина се приготвя още през лятото. Правят се различни консерви, конфитюри, туршии, осолено и пушено месо и риба. По традиция храна не се изхвърля, използват се всички остатъци от храна, за да се приготви някое ястие.

Може би най – известното и емблематично за Русия ястие е така прочутия из цял свят борш. Това е супа от месо и зеленчуци, която се приготвя също и с картофи, лук, моркови, зеле, чесън и цвекло. Рацептата е дълга и изглежда, че това е супа с добавено всичко възможно за варене, но всъщност си има специфична технология на приготвяне, което и придава незаменимия и неповторим вкус. Първоначално се прави квас от цвеклото – това е ферментирала напитка, която се разрежда с вода и се вари със зеленчуците.

Боршът е бил любимото ястие на Екатерина Велика. Имала е специален готвач, който го е приготвял специално за нея в двореца.

Пелмените са друго типично руско ястие, което се появява в руската кухня през XIV век, предимно в сибирските и уралските области на Русия, по – късно става традиционно ястие в цялата страна. Приготвят се от месо, яйца, брашно и вода, може да се добави по желание чесън, сол и черен пипер. Правят се малки кнедли, които се варят за няколко минути. Замразените пелмени могат да се съхраняват с месеци, а при суровата и дълга руска зима, това е много ценно.

Блиниките са друг вид ястие, което се използва като опкаовка с месни, зеленчукови или зърнени пълнежи. Първоначално са се приготвяли в седмицата на Масленица – седмицата преди Великден. Блиниките имат няколко разновидности – може да са съвсем тънки, колкото лист хартия или по – дебели палачинки, с мляко или дори малки кифлички.

Пирогите пък първоначално са приготвяни за посрещане на специални гости, от там идва и името им – от пир, което означава угощение. Пирогите могат да бъдат сладки или солени, има многобройни рецепти за това ястие, но формата им обикновено е или овална или правоъгълна.

Окрошката е типично руско ястие, приготвено от трохи и всякакви остатъци на храна. Консумира се студена, предимно в по – топлите месеци. Нарязват се остатъци от всякакви зеленчуци – картофи, моркови, зеленина, репички, добавя се салам или дори и варена кокошка, като всикчо това се залива с квас, получава се вкусна студена салата.

За любителите на алкохолните напитки, руснаците приготвят много вкусна традиционна салата за мезе  – сельодка под шуба. Доста е пикантна, но затова пък е прекрасна разядка и мезе за водка. Казват, че това е най – екстравагантната руска салата. Приготвя се от маринована сельодка, варени моркови, картофи, яйце и цвекло, подредени на слоеве.

Холодецът е желирано месо, което много напомня на нашата пача, яде се студен, като му се добавя сос от хрян или горчица.

Руснаците обожават да правят консерви за продължителните зимни месеци. Консервират всичко – от крастваици, зеле и домати, до гъби и ябълки дори.

За чужденците част от типичните руски кулинарни ястия са странни и необичайни. Но вкусите ли ги веднъж, вероятно ще се убедите в умелото съчетание на продуктите и умение на готвачите в използването на подходящи технологии за пригитвянето им.

Доставете си това удоволствие – опитайте руските гурме изкушения.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин