Културата на остров Бали - Състезание с биволи в Негара - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Културата на остров Бали - Състезание с биволи в Негара
Автор: Елена Исаева

Негара е столицата на изключително красивата резиденция Йембранав Бали, където се намират едни от най – големите изкуствени рифове в света, които от своя страна привличат стотици хиляди туристи за подводни спортове, като например гмуркането. Повечето хора в този регион са фермери или рибари, които говорят само на местния език.

Бали е красив тропически остров от Индийския архипелаг, който посетите ли веднъж, ще остане завинаги в сърцето ви, със своята уникална природа, богата история и не по – малко интересна култура, многобройни храмове, поради което го наричат Острова на хилядата храма, живопис, чистите и спокойни плажове. Това е може би едно от най – красивите места в света, на които човек иска да се връща отнво и отново и никога няма да му омръзне.

Културата на остров Бали - Състезание с биволи в Негара
Снимка: pixabay.com

Йембрана има 75 км брегова ивица с плажове с фин пясък и прекрасно сини води. Регионът е прочут със своите празници, и спортни състезания. Тук  в периода между месец юли и месец август се провежда най – известното състезания с биволи в цял свят. Входът за празненствата е напълно безплатен, събират се много хора, предимно местни. На улиците се продават всевъзможни неща, от стоки за бита, а понякога и ненужни вещи, дрънкулки до храна и напитки. Изкусни майстори и майсторки готвачи приготвят вкусна храна в огромни колиичества, за да може всеки, който полжелае да вкуси и оцени труда им, водят се разпалено разговори на всевъзможни теми, страстни запалянковци залагат трескаво в очакване на крайните резултати.

Културата на остров Бали - Състезание с биволи в Негара
Снимка: pixabay.com

Най – интересната част е самото състезание между биволите. При тях също тече трескава подготвка – рогата им предврително се боядисват с различни цветове или внимателно се рисуват във форма на райета, окичват ги с коприна, звънци. Биволите са впрегнати по два, като всяка двойка тегли дървена двуколка със знамето на страната, което се побива на видно място – на ярема. Първоначално преминават в тържествен парад по всички улици и площади, поклащайки се леко в едно с красивата си украса, а звънците на вратовете им напяват мелодични звуци в такта на преминаващия парад.

След като цялата процесия премине покрай хилядната публика, украсата от животните се сваля, жокеите стъпват в двуколките и подвиквайки подкрават животните със скорост, достигаща до 50 км. в час, с което се дава и финал на състезанията.

Културата на остров Бали - Състезание с биволи в Негара
Снимка: pixabay.com

Остров Бали е една наистина много желана дестинация и е посещавано място целогодишно от милиони туристи. Тук определено има какво да се види. Освен прималивите и спокойни плажове, туристие имат възможност да се докоснат до различната култура, традиции и история на местните, както и да станат случаен участник в някое от празненствата, провеждани на различни места от острова. Ако ти читателю си един от тях, няма да съжаляваш. Страната ще ти покаже различните си лица, ще ти даде шанс да поплуваш с морските обиатели, да  останеш на плажа под лъчите на галещото слънце, да разгледаш паметниците на културата и историята и не на последно място да се включиш в традиционно шоу – сътсезание, чрез което ще се докоснеш до бита и порядките на местните. Това определено е един съвсем различен свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин