Културни събития и фестивали във Велико Търново – 1 част - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Културни събития и фестивали във Велико Търново – 1 част
Автор: Елена Исаева

Велико Търново е град с богата история, култура и може да се похвали с множество фестивали, събори и изложения. Тук могат да се открият толкова колоритни фестивали, че определено може да се каже, че градът е един от най-богатите и добре развити в страната ни що се касае до фестивалния туризъм.

Ето и няколко фестивала, които не само не бива да пропускате ами дори ви препоръчвам да ги посетите повече от веднъж:

Културни събития и фестивали във Велико Търново – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Великотърновски международен фолклорен фестивал

Световната организация на фолклорните фестивали или още CIOFF, включва Великотърновския международен фолклорен фестивал, който е наистина много впечатляващ. Многобройни фолклористи от всеки континент всяка година демонстрират красотата, ритмите и цветовете на света пред нашите съседи и посетители.

Старопланински събор „Балканфолк“

"Балканфолк" е много колоритен събор, който привлича десетки хиляди артисти.  Повече от десет хиляди танцьори, музиканти и певци от цяла България се събират в началото на май във Велико Търново, за да танцуват, пеят и свирят, за да се видят с приятели и да споделят радостта от срещата и музиката. Мото на организаторите е “Светът е телевизия”. Повод за това е фактът, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника, а най-добрите от тях се излъчват многократно в ефира на Европа. Това събитие е наистина много интересно и понякога крие доста интригуващи изпълнители.

„Короната на Търновград”

Организатори на това събитие са Министерство на културата, Община Велико Търново, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов" и фондация „Короната на Търновград". Младите оперни певци от България и чужбина имат възможност да участват в престижен фестивал.

„Сред мегдана в Арбанаси

Националният фолклорен събор „Сред мегдана в Арбанаси” е продължение на събора „Хора в махалата”, който се проведе в с. Арбанаси през 1987 и 1988 г. и е организиран от Великотърновското градско дружество за култура. Инициативата за възраждане на събитието е на местното читалищно настоятелство „Иларион Драгостинов“.

Летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете"

На хълма Царевец във Велико Търново всяко лято се провежда оперно-балетно музикално събитие, наречено „Сцена на вековете“. Първият фестивал се е провел през 1985 г.  в чест на създаването на Второто българско царство и 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър. Това е културен форум, който дават възможност на българските оперни театри да покажат най-новата си продукция. В програмата за 2022 г. участници от Драматично-музикален театър „Константин Кисимов“ - Велико Търново, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе. „Зрителите горещо аплодираха оперите „Ернани“ от Джузепе Верди и „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно, танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров, сюрреалистичната танго опера „Мария от Буенос Айрес“ от Астор Пиацола, балета „Ана Каренина“ по музика на Чайковски и театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“.“  

Две са постановките на режисьора Пламен Карталов: първата е операта „Ивайло” от Марин Големинов, а втората е „Цар Калоян” от Панчо Владигеров през 1987 г. Дворецът на българските монарси, където се развиват историческите събития и действието на се случват либретата на двете опери, е неговият избор за постановката на операта. Фразата "Сцена на вековете" възниква по този начин. На фестивала участват над 800 души, сред които певци, хористи, оркестранти, танцьори, статисти и каскадьори.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин