Куяба: Географският център на Южна Америка - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Куяба: Географският център на Южна Америка

Куяба е столицата на бразилския щат Мато Гросо и се намира в точния географски център на Южна Америка, на равни разстояния от 2000 км от Атлантическия и Тихия океан. Освен това е един от градовете - домакини на Световното първенство по футбол 2014.

Градът е основан през 1719 г. по време на златната треска в Бразилия. В центъра на Куяба все още има няколко исторически къщи, които са обявени за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Куяба е бил малък град от своето създаване до началото на 20-и век. Тогава правителството решава да развива повече вътрешността на страната, като строи железопътни линии, свързващи Мато Гросо с щатите Сао Пауло и Гояс. За 30 години населението на града нараснало драматично от 57 000 през 1960 г. до 400 000 през 1990 г. Днес градът е дом на 544 737 души.

Куяба е много интересно място за туризъм, защото съчетава три от най-характерните екосистеми на Бразилия - саваните на Серадо, влажните зони на Пантанал и Амазония. Не е чудно, че градът е бил наречен "зеления град". Планинската верига Чапада душ Гимарайш, представляваща национален парк с размери над 3000 квадратни километра, привлича хиляди туристи всяка година.

Футбол

Отборът на Куяба, който е най-важен в Мато Гросо и притежава една от най-големите спортни бази в този район на Бразилия, се нарича Миксто. Тигрите държат рекорда за най-много щатски титли и са играли в първа дивизия на бразилското първенство 11 поредни години от 1976 г. Стадионът Хоре Фрагели е най-важният стадион в Мато Гросо до 2010 г. и е служел за игра на приятелските мачове на националния отбор. За световното първенство по футбол този стадион с 45 000 места ще бъде заменен от Арена Пантанал.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Igor Bykov, 22.06.2014 | 06:42
Болгарский язык такой смешной ))
Kasiopeq Haralampieva, 12.08.2013 | 15:47
еха
Абонирайте се за нашия бюлетин