Кьолн и неговата обичана катедрала - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кьолн и неговата обичана катедрала
Автор: Peika.bg

Обичаният символ на КьолнКьолнската катедрала, стои в средата на германския град като гигантски пазач. Това е една от най-големите църкви в света, която и днес е разпознаваем силует в контурите на Кьолн.

Кьолнската катедрала е строена в продължение на повече от 600 години - между 1248 г. и 1880 г. При завършването си е била най-високата сграда в света. Разположена е на цели 7000 кв.м и това я прави една от най-големите църкви в света. Истинска представа за мащабите обаче можете да добиете само когато се озовете в подножието на този готически гигант.

От двете ѝ страни са разположени две кули – всяка висока по 157 м. Катедралата подслонява изобилие от значими произведения на изкуството: цветни стъклописи, най-старата пластика на Запада - "Мощите на Тримата влъхви" (1180 – 1225 г.), произведения на рейнското златарско изкуство, олтара на патрона на града, произведения на изкуството на училището по рисуване в Кьолн.

Хората, занимаващи се с история на изкуството, виждат в кьолнската катедрала съвкупност от хармонизиращи помежду си елементи. Във величествената й сянка човек може да види почти всичко – най-вече хора като мравки, почиващи си, съзерцаващи, размишляващи... 

 

Тази история ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук, за да не пропуснете нито един интересен разказ от Peika.bg!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин