Лалибела - една етиопска мистерия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лалибела - една етиопска мистерия
Автор: Peika.bg
Лалибела - една етиопска мистерия

Скрити от погледите на туристите, в африканските планини, се намират 11 църкви, издълбани изцяло от една скала.

Няма точна информация за това каква е тяхната възраст, но се предполага, че са построени по заповед на етиопския крал Лалибела през 12-и - 13-и век. 

Според историята „Животът на крал Лалибела“, която е записана през 15-и век, ангел се явил на монарха и го отвел в небесния Йерусалим, където провел разговор с Бог. Тогава той му съобщил, че иска Лалибела да се върне обратно и да построи 11 черкви. Така етиопският крал се завръща и според легендата успява да изпълни заръката с помощта на армия от ангели. 

Интересното е, че всички черкви са изградени в скали на планините Ласта в етиопския регион Амхара. Някои от тях са издълбани вътре в самия скален масив, докато другите, които са известни като монолитните църкви са напълно отделени от планинските склонове. 

Лалибела - една етиопска мистерия


Всяка една от сградите е с уникални пропорции, а фактът че всички те са издялани в солидна скала, е смайващ. 11-те църкви са изсечени под земята, като някои достигат до 9 м височина. Те са обкръжени от дворове и ровове, които са свързани и образуват заплетен лабиринт от тунели и проходи между съседните сгради, посредством подземни пасажи.

Любопитно е, че музейната експозиция на строителните инструменти, с помощта на които се предполага, че са изградени черквите, включват само крехка тесла и инструмент, наподобяващ брадвичка. Изработката им отвън и отвътре обаче говори, че са били използвани способи и методи, които създават далеч по-изваяни форми.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин