Легенда за еделвайса – красотата на романтичната вечност - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легенда за еделвайса – красотата на романтичната вечност
Автор: Михаела Стоянова

Чудили ли сте се някога за произхода на името на еделвайса?

Навярно много от вас са го виждали на живо и са се подивили на красотата му. Замисляли ли сте се защо това цвете се среща на почти недостъпни места? На някои от тези въпроси няма верен отговор. Но има интересни предания, които дават един романтичен отговор.

Легендата разказва, че някога са живели сестра и брат, които се казвали Едел и Вайс. Те обичали да прекарват времето си сред дивата природа. Един ден, докато стояли на една поляна и се дивели на околните красоти, вниманието на Вайс било привлечено от непознат за него бял цвят. Той се намирал високо на скалите. Момчето показало откритието на сестричката си. Тя предложила да се покатерят дотам и да откъснат цветето, а след това да го подарят на родителите си. Едел и Вайс тръгнали нагоре по скалата. С всяка една крачка обаче ставало все по-трудно. В един момент, малко след като откъснал цветето, момчето усетило, че камъкът се изплъзва от ръцете му. Той извикал на сестра си за помощ. Тя му подала ръка, но вместо да го издърпа и двамата полетели в пропастта. Година по-късно, на мястото, където децата паднали, поникнало цвете. В тяхна памет хората го кръстили Еделвайс.

Навярно има и други предания, но тази легенда и до ден днешен продължава да омайва хората.

5 интересни факта за еделвайса:

  1. В България се среща в Пирин и Стара планина.

  2. Оглеждайте се за еделвайс по каменисти терени и по-непроходими места (в подножието на връх Вихрен и на връх Козя стена).

  3. Цъфти през юли и август.

  4. Не забравяйте, че късането му е забранено със закон.

  5. Освен че е красив, е и полезен - цветовете му се използват в медицината за приготвяне на лекарства против болести на белите дробове и сърцето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин