Легендарната недовършена пагода - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легендарната недовършена пагода
Автор: Peika.bg
Легендарната недовършена пагода

Град Мингун се намира на 10 километра северозападно от Мандалей в централен Мианмар и в него се намира един необикновен, недовършен строеж.

Минигун Пая е недовършена пагода на бреговете на река Иравади с размери 50 метра (височина) и 70 метра (ширина). Тя е известна с размерите си, богато декорирания си вход, малкото светилище с лика на Буда и останките от два гигантски лъва на входа, които са пазили храма.

38540

Отстрани на постройката има стълбище, което води до покрива, откъдето има гледка към околността, реката и близките пагоди. Достъпът до него обаче е забранен след земетресение от 2012 г. Самата пагода също е пострадала от земетресение през 1838 г. Оттогава има няколко големи пукнатини в нея, а главите на лъвовете-статуи на входа са се отчупили и са се изтърколили в реката.

38542

Пагодата е започната през 1790 година от крал Бодавпая. Той е искал светилището да съхранява свещен зъб от Буда, а самото място да е най-голямото и внушително на света. Кралят е искал пагодата да е висока 152 метра и дори си е направил резиденция на един остров в реката, за да надзирава строежа. През 1808 г. монархът е поръчал огромна кабана с височина 3,6 метра, диаметър 5 метра и тегло от 90 тона. Това е била най-голямата камбана в света до китайската в храма Фокуан от 2000 година. Днес тя може да бъде видяна в павилион в близост до пагодата.

38541

В продължение на 5 години по строежа работят множество затворници и работници, но постройката се разпадала под собствената си тежест. Така се появила легендата, че когато пагодата бъде завършена, кралството ще падне. След смъртта на крал Бодавпая през 1819 година проектът е спрян и никога не е продължен. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин